Recreatie, toerisme en klimaatadaptatie
Klimaatverandering kan verschillende effecten hebben op recreatie en toerisme. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) maakt economisch beleid voor de toerismesector. Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt alle risico's en andere belangrijke informatie van specifieke locaties in kaart in het reisadvies.
Gevolgen
Klimaatverandering kan impact hebben op de kwaliteit van het landschap waarvoor toeristen naar Nederland komen. Zeespiegelstijging en weersextremen kunnen bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de waterkwaliteit van Nederlandse wateren. Ook kan dat leiden tot overstromingen of wateroverlast waardoor schade ontstaat aan (natuur)gebieden aan de kust.
Toeristen kunnen tijdens hetere zomers mogelijk meer last ervaren van hittestress, terwijl zij minder toegang hebben tot voorzieningen die hen kunnen helpen zich aan te passen aan deze hitte.
Warmere zomers kunnen ertoe leiden dat meer toeristen naar Nederland op vakantie gaan. Uit koudere gebieden kunnen meer toeristen in Nederland de zon komen opzoeken. Ook kan het gaan om toeristen die de extremere hitte in meer zuidelijk gelegen landen vermijden. Daarnaast kan de periode waarin toeristen naar Nederland komen veranderen. Zo is de verwachting dat het zomerseizoen gevoelsmatig langer zal duren.
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) maakt economisch beleid voor de toerismesector. Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt alle risico's en andere belangrijke informatie van specifieke locaties in kaart in het reisadvies.
Meer informatie
Meer informatie over de relatie tussen toerisme en klimaatverandering en klimaatadaptatie vindt u op Recreatie en toerisme – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl).