Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving (naar homepage)
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Thema's ›
  3. Klimaatverandering ›
  4. Aanpassen aan klimaatverandering: klimaatadaptatie ›
  5. Sectoren klimaatadaptatie ›
  6. Waterbeheer ›
  7. Klimaatbestendig Hoofdwatersysteem
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Klimaatbestendig Hoofdwatersysteem

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft stresstesten uitgevoerd naar de kwetsbaarheid van het hoofdwatersysteem (HWS) voor klimaatverandering. Voor deelsystemen en objecten van het HWS zijn 3 stresstesten uitgevoerd: voor droogte & hitte, voor wateroverlast en voor waterveiligheid. Volgens de afspraken worden de stresstesten iedere 6 jaar geactualiseerd.

Klimaatbestendige netwerken

Conform de Procesafspraken (verwijst naar een andere website) die gemaakt zijn het kader van het Deltaprogramma ruimtelijke adaptatie (verwijst naar een andere website), heeft het ministerie van IenW stresstesten uitgevoerd naar de kwetsbaarheid van het hoofdwatersysteem (HWS) voor klimaatverandering.

Rijkswaterstaat heeft in zijn project ‘Klimaatbestendige Netwerken’ tussen 2018 en 2021 de klimaatstresstest uitgevoerd voor zijn 3 netwerken: het hoofdwatersysteem, het hoofdwegennet en de hoofdvaarwegen.

Aansluitend heeft Rijkswaterstaat de risicodialoog gevoerd (2020-2021), de RWS Klimaateffectatlas gemaakt (2021) en de uitvoeringsagenda opgesteld (2022). De Uitvoeringsagenda Klimaatbestendige netwerken 2022 (verwijst naar een andere website) en de RWS-Klimaateffectatlas (verwijst naar een andere website) zijn eind maart 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Stresstesten hoofdwatersysteem

Voor deelsystemen en objecten van het hoofdwatersysteem (HWS) zijn 3 stresstesten uitgevoerd: voor droogte & hitte, wateroverlast en waterveiligheid.

Uit de stresstesten blijkt dat met name droogte in combinatie met zeespiegelstijging een grote rol speelt voor het HWS. Van verschillende klimaatdreigingen wordt verwacht dat ze impact hebben op de waterkwantiteit en waterkwaliteit en daarmee op het watergebruik in de landbouw, de industrie, de scheepvaart en de natuur en voor het drinkwater.

Stresstest Droogte & hitte op het hoofdwatersysteem

Voor de stresstest droogte & hitte is gebruik gemaakt van de knelpuntenanalyse van het Deltaprogramma Zoet Water en de economische analyse zoet water. Uit de stresstest blijkt dat een aantal deelsystemen en objecten in het HWS kwetsbaar is voor droogte & hitte. Er kan bij droogte een tekort ontstaan aan zoet water voor de verschillende gebruikers (functies). Als gevolg daarvan kan soms ook verzilting optreden en/of de waterkwaliteit verslechteren. In specifieke gevallen kunnen waterpeilen zo laag worden dat gemalen niet meer functioneren. Zie onder Samenvattend overzicht.

Stresstest Wateroverlast op het hoofdwatersysteem

Belangrijke bevinding uit de stresstest voor het hoofdwatersysteem is dat met name de kanalen erg gevoelig blijken te zijn voor wateroverlast. Er zal nader onderzoek gedaan worden, er zullen beleidsdoelen worden geformuleerd en waar nodig regelgeving. De bevinding heeft in het Deltaprogramma 2024 (verwijst naar een andere website) geleid tot het voorstel van een nieuw deelprogramma met als naam: ‘Centraal Holland’. Het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal zijn onderdeel van dit nieuwe regionale deelprogramma.

Samenvattend overzicht

In het samenvattende overzicht (de tabel) hieronder staat het resultaat van de eerste ronde stresstesten van het hoofdwatersysteem: de 7 deelsystemen en de 3 objecten, die erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen gevolgen van klimaatverandering. De systemen en objecten aangeduid met een # zijn zeer kwetsbaar. Degenen die aangeduid zijn met een * worden aangepakt in het kader van het Deltaprogramma Zoetwater en niet verder onderzocht in het kader van het Klimaatbestendig Hoofdwatersysteem. De overige deelsystemen en objecten zijn te clusteren tot 5 deelgebieden en worden nader onderzocht in vervolg op de uitvoeringsagenda.

Overzicht meest kwetsbare deelsystemen en objecten als gevolg van een klimaatdreiging (eerste stresstesten voor een klimaatbestendig Hoofdwatersysteem, april 2021)
Kwetsbare deelsystemen/objecten Klimaatdreiging
IJsselmeergebied* Droogte & hitte
Het Grote Pand (Brabantse kanalen) Wateroverlast
Twentekanalen # Wateroverlast (gering), droogte en hitte*
Grensmaas Droogte & hitte
Hollandsche IJssel en Lek* Droogte & hitte
Noordzeekanaal – Amsterdam-Rijnkanaal # Wateroverlast, droogte en hitte*
Nederrijn-Lek en Waal* Droogte & hitte
Spui-gemaalcomplex IJmuiden # Wateroverlast, droogte en hitte
Gemaal Eefde # Droogte & hitte
Spui- en gemaalcomplex Terneuzen Wateroverlast, droogte en hitte

Uitvoering

De Uitvoeringsagenda Klimaatbestendige netwerken 2022 (verwijst naar een andere website) is eind maart 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd. In vervolg hierop wordt eerst nader onderzoek uitgevoerd. De beslissing om over te gaan tot uitvoering moet nog genomen worden.



delen

  • Delen op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. IPLO maakt deel uit van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • Omgevingswet op LinkedIn (verwijst naar een andere website)

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid (verwijst naar een andere website)
UvW - Unie van Waterschappen (verwijst naar een andere website)
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten (verwijst naar een andere website)
Interprovinciaal overleg - IPO (verwijst naar een andere website)