Samenhang klimaatmitigatie- en klimaatadaptatiebeleid
Mitigatie- en adaptatiemaatregelen voor het klimaat kunnen elkaar versterken wanneer ze in samenhang worden genomen. Ze kunnen elkaar tegenwerken wanneer dat niet gebeurt.
Synergie (win-win)
Voor Nederland stelde de Deltacommissaris bij de aanbieding van het Deltaprogramma 2022 dat aanpassing aan het veranderende klimaat heel moeilijk wordt als de uitstoot van broeikasgas onvoldoende wordt beperkt. Immers, hoe minder resultaat wereldwijd wordt bereikt aan mitigatie, des te meer zal een land als Nederland zich moeten aanpassen aan klimaatverandering.
Deze onderlinge relatie tussen beide beleidsvelden wordt belicht in een rapport van Deltares (2022). In dit rapport concluderen experts dat zowel klimaatmitigatie als klimaatadaptatie urgent is. Daarom zouden eigenlijk geen mitigatiemaatregelen moeten plaatsvinden, die de adaptatie-opgave vergroten. En omgekeerd. De vernatting van veengebieden noemen ze als voorbeeld van het in samenhang uitvoeren van zowel mitigatie als adaptatie. Dat kan namelijk zowel de uitstoot van CO2 verminderen (mitigatie) als de bodemdaling beperken en de waterberging vergroten (adaptatie).
Klimaatverbond
Het realiseren van samenhang tussen het mitigatie- en adaptatiebeleid is in de praktijk vooral in handen van de verschillende overheden, van gemeenten tot Rijk. Een bijzondere positie wordt ingenomen door het Klimaatverbond, een organisatie waarin decentrale overheden verenigd zijn. Het Klimaatverbond analyseert de belemmeringen en kansen voor adaptatie en mitigatie op lokaal niveau en zet die om in concrete projecten, zoals het ondersteunen van gemeenten bij hun lokale hitteplan.