Klimaatverandering beperken: klimaatmitigatie
Verdere opwarming van de aarde kunnen we beperken door emissiereductie, maar bijvoorbeeld ook door meer plantaardig eiwit in plaats van vlees te eten. Het beperken van klimaatverandering heet klimaatmitigatie. Het Rijk heeft met 5 sectoren afspraken gemaakt over het aantal megaton CO2 dat iedere sector in 2030 zal uitstoten. De afspraken zijn in 2019 vastgelegd in het Klimaatakkoord. In 2023 zijn de afspraken aangescherpt.
Het klimaat verandert door een steeds hogere concentratie broeikasgassen in de atmosfeer. De industrie en het verkeer dragen hieraan bij, maar ook landbouw en de consument.
De uitstoot van broeikasgassen moet worden verminderd. Het Rijk heeft daar (inter)nationaal afspraken over gemaakt, en ook met iedere sector.
De afspraken met de 5 sectoren zijn vastgelegd in de eerste Klimaatwet (2020). In 2023 is de Klimaatwet geactualiseerd en zijn de emissiedoelen aangescherpt.
Nederland monitort of de afname van de uitstoot van broeikasgassen in lijn is met de doelen die het zich heeft gesteld. De uitstoot van broeikasgas moet in 2030 verminderd zijn met 55 tot 60% ten opzichte van 1990.
In het Klimaatakkoord zijn met 5 sectoren maatregelen afgesproken om de emissiedoelen te halen. Om de doelen voor 2030 te halen, heeft het kabinet in april 2023 een extra pakket maatregelen aangekondigd.