NIBM: opknippen projecten niet toegestaan
Het is niet toegestaan om projecten op te knippen om ervoor te zorgen dat ze (NIBM)-projecten worden. NIBM staat voor 'niet in betekenende mate' bijdragen aan de luchtvervuiling. Deze 'anticumulatiebepaling' zorgt ervoor dat de kwaliteit van de buitenlucht niet te veel verslechtert.
Waarom een anticumulatiebepaling?
Als meerdere activiteiten met elk een kleine bijdrage binnen een korte periode opstarten, dan kan door de opeenstapeling de concentratie in de buitenlucht te hoog uitvallen. Daarom verhindert de anticumulatiebepaling de zogenaamde 'salamitactiek'. Dat is het opknippen van een IBM-project in NIBM-deelprojecten.
Verder voorkomt de bepaling dat verschillende projecten die niet met elkaar samenhangen, op een ontsluitingsweg zorgen voor een gecumuleerde (IBM)toename.
De anticumulatiebepaling staat in artikel 5.53 derde lid van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Toepassing anticumulatiebepaling
Is er sprake van meerdere activiteiten, dan moet de verhoging veroorzaakt door die activiteiten worden opgeteld. De verwachte datum van het begin van de activiteiten moet liggen in een periode van 5 jaar na vaststelling van het omgevingsplan.
Alleen bij extra wegverkeer en dezelfde ontsluiting
De anticumulatiebepaling geldt alleen voor activiteiten die leiden tot extra wegverkeer. Bovendien geldt de anticumulatiebepaling alleen als deze activiteiten:
- gebruikmaken of zullen maken van dezelfde ontsluitingsweg
- aan elkaar grenzen, zullen grenzen of in elkaars directe nabijheid zijn gelegen. Tot een afstand van maximaal 1.000 m, waarbij activiteiten die niet meer bijdragen aan de concentratie dan 0,1 µg/m3 buiten beschouwing blijven.
Voor het vaststellen van het cumulatieve effect van meerdere activiteiten, moet de gezamenlijke bijdrage op de ontsluitingsweg opgeteld worden.
Cumulatie vroegtijdig meenemen
Het is verstandig om eventuele cumulatie zo vroeg mogelijk te beoordelen. Dan is er namelijk de meeste ruimte om maatregelen te nemen tegen ongewenste effecten. De mogelijkheden worden beperkt als (besluitvorming voor) 1 van de activiteiten al is opgestart.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.