Luchtemissiebeperkende techniek – Bezinkkamer
Een bezinkkamer scheidt vaste deeltjes (stof) van gassen in de afstroom. Vaste en vloeibare deeltjes bezinken onder invloed van de zwaartekracht. Deze techniek verwijdert vooral druppels en stofdeeltjes.
Inhoud
- Varianten en synoniemen
- Verwijderde stoffen
- Werkingsprincipe
- Toepasbaarheid
- Varianten techniek
- Installatie, ontwerp en onderhoud
- Milieuaspecten
- Financiële aspecten
Varianten en synoniemen
Bezinkkamer, zwaartekrachtafscheider, gravitatie-afscheider, valkamer, massatraagheidafscheider
Impactfilter
Verwijderde stoffen
Vooral: druppels, stofdeeltjes
Werkingsprincipe
De verontreinigde gasstroom wordt in een kamer geleid waardoor de gassnelheid afneemt. Bij lage snelheid zullen meer deeltjes uitzakken onder invloed van de zwaartekracht. Het neergeslagen stof, met eventueel vloeistofdruppels, kan vervolgens via een trechter aan de onderkant worden afgevoerd. Het aldus gezuiverde gas verlaat de kamer aan de kant tegenover de ingang.
Toepasbaarheid
Een bezinkkamer wordt als goedkope voorafscheider gebruikt. Bezinkkamers zijn geschikt om hete of gloeiende deeltjes af te vangen voordat de afgasstroom naar een nageschakelde techniek wordt gevoerd. Vanwege het geringe rendement en de hoge restemissie zal nabehandeling nodig zijn.
Bezinkkamers kennen een breed toepassingsgebied in de volgende sectoren:
- bouwsector
- ferro en non-ferro
- glasindustrie
- hout- en meubelindustrie
- op- en overslag
- steenbakkerijen
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Bezinkkamers worden niet als zelfstandige techniek ingezet om ZZS Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) af te vangen omdat de te behalen emissieconcentratie niet laag genoeg is.
Combinatie van technieken
Een bezinkkamer wordt altijd met andere nageschakelde techniek gecombineerd. Een bezinkkamer vangt de zwaarste, grootste deeltjes af zodat de belasting van de daaropvolgende technieken vermindert.
Prestaties
De prestaties zijn in de volgende tabel aangegeven. De gepresenteerde waarden zijn afhankelijk van de specifieke configuratie, bedrijfscondities en af te vangen stof. De waarden zijn in principe gebaseerd op halfuurgemiddelde waarden.
Stof | Verwijderingsefficiëntie [%] | Restemissie [mg/Nm3] |
---|---|---|
PM150 | 90 | > 100 |
PM30 | 10 | > 100 |
Randvoorwaarden
Debiet [Nm3/uur]: tot 180.000 Nm3/uur
Temperatuur [°C]: Geen beperking, afhankelijk van materiaalkeuze.
Druk [bar]: Atmosferisch
Drukval [mbar]: 0,5 – 2,5
Vochtgehalte [%] Geen beperking
Stof [g/Nm3]: Geen beperking
Varianten techniek
Open bezinkkamer
Zwaartekrachtdwarsstroomafscheiders: De stromingsrichting van het afgas in de afscheider is hierbij horizontaal. Onder invloed van de zwaartekracht zakken de deeltjes loodrecht op de stromingsrichting.
Zwaartekrachttegenstroomafscheider: De stromingsrichting van het afgas in de afscheider is verticaal. Onder invloed van de zwaartekracht zakken de deeltjes tegengesteld aan de stromingsrichting.
Impactfilter
Door de inbouw van meerdere obstakels, zoals platen, wordt de gasstroom omgeleid. De deeltjes kunnen door hun traagheid de stromingsrichting niet volgen waardoor ze afgescheiden worden.
Installatie, ontwerp en onderhoud
Bezinkkamers kunnen van verschillende materialen worden gebouwd, onder andere van staal, RVS en kunststof (polystyreen (PS), polyvinylchloride (PVC) en polyvinylideenfluoride (PVDF)), afhankelijk van de corrosieve en schurende werking van het afgas en de temperatuur.
Bij toepassing van bezinkkamers is een goede uniforme snelheidsverdeling van het grootste belang. Voorkeursstromingen hebben een nadelige invloed op de werking. Door het gebruik van interne obstructies (schotten) wordt de efficiëntie verbeterd hogere gassnelheden mogelijk zijn, wat resulteert in een verkleining van de bezinkkamer. Nadeel is dat de drukval over het systeem toeneemt. Lekkage van koude lucht naar de bezinkkamer moet voorkomen worden om condensatie van de gasstroom tegen te gaan. Condensatie kan leiden tot corrosie, stofophoping en verstopping van de stofafvoer.
Monitoring
De meest voorkomende oorzaak van slechte werking is ophoping van stof in de kamer door stof. Dit kan worden voorkomen door periodieke visuele inspectie van de kamer.
Milieuaspecten
De belangrijkste voordelen zijn:
- eenvoud van het systeem
- terugwinning van stof
Nadelen zijn:
- ongeschikt voor fijn stof; alleen geschikt voor grof stof (> 15-150 µm)
- laag afscheidingsrendement
- ongeschikt voor kleverige deeltjes
Hulpstoffen en energie
Water: eventueel verbruik van waswater voor reiniging van de kamer en schotten. Afhankelijk van de toepassing is 100 - 200 liter /m2 gebruikelijk.
Chemicaliën: niet van toepassing.
Energie: geen
Milieuafwegingen
Terugwinning: terugwinning van product is mogelijk.
Lucht: er ontstaan geen andere vormen van luchtverontreiniging.
Afvalwater: als de bezinkkamer reiniging nodig heeft dan kan er sprake zijn van een afvalwaterstroom.
Afval: Er ontstaat geen afval tenzij het afgevangen stof als afval moet worden behandeld.
Veiligheid: Er zijn geen andere veiligheidsmaatregelen nodig anders dan voor het afgas. Zo kan het afgas gevoelig zijn voor stofexplosie.
Financiële aspecten
Investeringen [EUR per 1.000 Nm3/uur]: 1.000 – 1.500
Operationele kosten [EUR per 1.000 Nm3/uur/jaar]: 200
Operationele kosten
Dit is een opsplitsing van de operationele kosten. Ze tellen dus niet apart mee bij een kostenberekening. Zie ook Financiële aspecten op de pagina Opbouw van de factsheets.
Personeel [uur/week]: 2
Materiaal: geen verbruik van materiaal
Energie [kWh/1.000 Nm3]: 0
Baten: teruggewonnen stof
Kostenbepalende parameters: debiet, stofbelasting
Informatiebronnen
- Handreiking luchtemissiebeperkende technieken; DHV, 15 april 2009
- VITO LUSS: bezinkkamer
- BREF Common Waste Water and Waste Gas Treatment/Management Systems in the Chemical Sector, 2016 (3.5.1.4.2)
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die erg gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze kankerverwekkend zijn, de voortplanting verstoren of zich in de voedselketen ophopen. Meer informatie vindt u op de overzichtspagina Zeer Zorgwekkende Stoffen.
Ook het RIVM heeft een webpagina over ZZS met onder andere een link naar een ZZS-lijst.