Luchtemissiebeperkende techniek – Biologische wasser
Een biologische wasser lost stoffen in het afgas op in een wasvloeistof. Daarna wordt de wasvloeistof biologisch behandeld. De organische stoffen en zuurstof veranderen met een biologische omzetting in biomassa, kooldioxide en water. Biologische wassers verwijderen vooral geur, H2S en VOS.
Inhoud
- Varianten en synoniemen
- Verwijderde stoffen
- Werkingsprincipe
- Toepasbaarheid
- Varianten techniek
- Installatie, ontwerp en onderhoud
- Milieuaspecten
- Financiële aspecten
Varianten en synoniemen
Biologische wasser, bioscrubber, biowasser
Verwijderde stoffen
Vooral: geur, H2S, VOS
Werkingsprincipe
Het werkingsprincipe van een biologische wasser is hetzelfde als dat van een gaswasser, namelijk het oplossen van stoffen in het afgas in een wasvloeistof. De wasvloeistof wordt vervolgens biologisch behandeld, namelijk door biologische omzetting van organische stoffen in een afgas en zuurstof (in lucht) in biomassa, kooldioxide (CO2) en water.
Een biologische wasser bestaat dus uit een gaswasser en een biologische reiniging. In de gaswasser wordt het afgas intensief in contact gebracht met waswater waardoor verontreinigingen uit het afgas oplossen in het waswater (absorptie) en het afgas wordt gereinigd. De gereinigde gasstroom kan dan naar de buitenlucht worden afgevoerd. De verzadigde wasvloeistof met de opgeloste verontreinigingen wordt als afvalwater gezuiverd.
De gebruikelijke afvalwaterzuivering bestaat uit een reactor waar micro-organismen (actief slib) de opgeloste stoffen afbreken. De micro-organismen breken de verontreinigingen middels microbiologische processen af om in leven te blijven, voor groei en benodigde energie. Om het actief slib actief te houden moeten er meestal nutriënten worden toegevoegd evenals zuren of logen om de zuurtegraad te stabiliseren. Het gevormde slib wordt afgescheiden en afgevoerd als afvalwaterzuiveringsslib. Het aldus gezuiverde water wordt weer naar de gaswasser gepompt.
Toepasbaarheid
Biologische wassers worden toegepast voor het afvangen en afbreken van biologisch afbreekbare verontreinigingen die goed wateroplosbaar zijn. Breed toepassingsgebied in de volgende sectoren:
- koffiebranderijen
- rubberindustrie
- sigarettenindustrie
- slachthuizen
- stortplaatsen voor gevaarlijke afvalstoffen
- veehouderij
- verwijdering van geur- bij de productie van polymeren
- verwijdering van geur voortkomend uit de productie van aroma
- verwijdering van geur voortkomend uit de productie van enzymen
- verwijdering van geur, VOS en stikstofhoudende stoffen bij de verwerking van verfafval
- waterzuiveringsinstallaties
Zeer Zorgwekkende Stoffen
De restconcentratie van biologische wassers is sterk afhankelijk van de toepassing en de uit te wassen stof. Biologische wassers kunnen geschikt zijn voor de reiniging van luchtstromen met ZZS Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup), maar dit zal niet vaak voorkomen. De toepassing is sterk afhankelijk van de te reinigen stof. Deze dient wateroplosbaar te zijn, biologisch afbreekbaar en niet giftig voor de micro-organismen. Er zijn niet veel ZZS die voldoen aan deze criteria. De uitgangsconcentratie van een biologische wasser kan laag genoeg zijn om te voldoen aan de emissiegrenswaarden voor ZZS.
Combinatie van technieken
Afhankelijk van de voorgaande processen moet het afgas worden voorbehandeld. Dit betreft meestal afkoelen tot een geschikte temperatuur, stof afvangen en eventueel verwijderen van stoffen die giftig zijn voor de micro-organismen. Vaak worden stoffilters voor de biologische wasser geplaatst. Het is niet gebruikelijk om na een biologische wasser een andere techniek te plaatsen. Biologische wassers kunnen echter net als algemene gaswassers deel uitmaken van een combinatie van technieken.
Prestaties
De prestaties biologische wassers komen overeen met de prestaties van gaswassers die water als wasvloeistof hebben. De gepresenteerde waarden zijn afhankelijk van de specifieke configuratie en bedrijfscondities. De waarden zijn in principe gebaseerd op halfuurgemiddelde waarden. In voorkomende situaties kunnen afwijkende waarden gerechtvaardigd zijn.
Nvt staat voor ‘niet van toepassing’ en is gebruikt voor geur. Voor geur zijn geen emissiegrenswaarden vastgesteld omdat de aanvaardbaarheid getoetst wordt aan de hand van de immissie (geurbelasting) bij gevoelige receptoren.
Stof | Verwijderingsefficiëntie, % | Restemissie, mg/Nm3 |
---|---|---|
Geur | 70 – 85 | 100 - 150 ouE/Nm3 |
Ammoniak | >99 | <1-3 |
H2S | 90 – 95 | <15 |
VOS | 80 – 99 | <20 - 40 |
Randvoorwaarden
Debiet [Nm3/uur]:
- P10: 30
- P50: 2.000
- P90: 30.000
Temperatuur [°C]: 15 – 40, optimum tussen 30 – 35
Druk [bar]: atmosferisch
Drukval [mbar]: 2 - 5
Vochtgehalte: Geen beperkingen
Stof [g/Nm3]: <10; voor een goede werking zijn lage stofconcentraties wenselijk.
Ingaande concentratie [mg/Nm3]:
- 100 – 1.000 (VOS)
- 50 – 200 (NH3)
- >10.000 (geur, ouE/m3)
Varianten techniek
Biologische gaswasser met aerobe zuivering
Naast omzetting naar biomassa worden koolwaterstoffen omgezet in water en kooldioxide en voorkomende stikstof- en zwavelhoudende verbindingen in respectievelijk nitraat en sulfaat. De gevormde nitraat en sulfaat worden als zouten opgelost in water gespuid. De omzetting gebeurt meestal aeroob, dat wil zeggen met zuurstof, maar anaeroob (zonder zuurstof) is ook mogelijk. Onder anaerobe omstandigheden zullen methaan, ammoniak/ammonium, zwavelwaterstof/sulfide worden gevormd (anaerobe vergisting).
Een hydraulische verblijftijd van het waswater van 20 – 40 (maximum) dagen geeft goede resultaten.
Biologische gaswasser met zwavelterugwinning
Door de hoeveelheid zuurstof te beperken wordt sulfide (opgelost H2S) door sommige bacteriën tot elementair zwavel geoxideerde en niet verder geoxideerd tot sulfaat. H2S-houdend afgas wordt in tegenstroom in contact gebracht met het waswater onder mild basische omstandigheden waarbij het H2S nagenoeg volledig oplost in het waswater. De vloeistof met sulfide (opgelost H2S) stroomt naar de bioreactor, waar bacteriën het sulfide oxideren en onder zuurstofbeperkende omstandigheden omzetten in zwavel en loog. De bacteriën scheiden het gevormde zwavel als korreltjes uit, die vervolgens als vaste elementaire zwavel uit het water kunnen worden verwijderd.
Het systeem biedt een hoge H2S-verwijderingsefficiëntie (> 99,5 %).
Installatie, ontwerp en onderhoud
Een biologische wasser moet zo ontworpen worden dat de verblijftijd van de luchtstroom in de wasser ongeveer 1 seconde is, afhankelijk van de oplosbaarheid van de af te vangen stof. Er dient aandacht te zijn voor een goede doorstroming van het slib, omdat het actieve slib anders voor verstopping kan zorgen; dit groeit namelijk meer als meer verontreiniging is afgevangen.
Per m2 kolomoppervlak kan 1.000 – 3.000 m3/uur aan afgas worden behandeld.
Monitoring
Monitoring vindt plaats door chemische analyse (of beoordeling van geur) van de in- en uitlaat gassen. Controle over de pH van het waswater is noodzakelijk.
Milieuaspecten
De belangrijkste voordelen zijn:
- beter in staat om te gaan met wisselende (piek) belastingen dan een biofilter of biotrickling filter
- reinigt ontvlambare en/of explosieve gassen op relatief veilige wijze
Nadelen zijn:
- de biomassa groeit en moet periodiek worden verwijderd
- niet geschikt voor stoffen die slecht in water oplossen
Chemicaliën en energie
- Waterverbruik: Water dient periodiek bijgevuld te worden vanwege spui, slibafvoer en verdamping.
- Chemicaliën: Chemicaliën (voedingsstoffen, zuren, basen) om een optimale biologische activiteit te garanderen.
- Energieverbruik: Elektriciteit voor aandrijven van een pomp en eventueel ventilator.
Milieuafwegingen
Terugwinning
Terugwinning van product is in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Zwavelterugwinning is een voorbeeld hiervan.
Lucht
De slibtanks kunnen emissies van geur geven. Daarom kan kanalisering en behandeling van verdringingslucht nodig zijn.
Afvalwater
Er ontstaat afvalwater door de vorming van nitraat- en sulfaatzouten.
Afval
Er ontstaat afvalwaterzuiveringsslib door de aangroei van micro-organismen.
Veiligheid
Er zijn geen bijzondere veiligheidsaspecten anders de gevaareigenschappen van eventuele zuren of basen voor het stabiliseren van de zuurtegraad. Ontvlambare en/of explosieve gassen kunnen op relatief veilige wijze worden behandeld.
Financiële aspecten
- Investeringen [EUR per 1.000 Nm3/uur]: 7.500 – 25.000. De kosten zijn afgeleid van de kosten voor een gaswasser. Daarbij moeten de kosten voor biologische afvalwaterzuivering nog apart worden beschouwd.
- Operationele kosten [EUR per 1.000 Nm3/uur per jaar]: 1.000 – 2.000
Operationele kosten
Dit is een opsplitsing van de operationele kosten. Ze tellen dus niet apart mee bij een kostenberekening. Zie ook Financiële aspecten op de pagina Opbouw van de factsheets.
- Personeel [uur/week]: 4
- Materiaal [EUR per 1.000 Nm3/uur]: Laag
- Energieverbruik [kWh/1.000 Nm3]: 0,2 – 0,5
- Baten: Geen, tenzij teruggewonnen materiaal nuttig kan worden toegepast
- Kostenbepalende parameters: debiet, concentratie en type verontreiniging
Informatiebronnen
- Handreiking luchtemissiebeperkende technieken; DHV, 15 april 2009
- BREF Waste Gas Management and Treatment Systems in the Chemical Sector; first draft, 2019
- BREF Common Waste Water and Waste Gas Treatment/Management Systems in the Chemical Sector, 2016
- VITO LUSS: biowasser
- Leverancier Thiopaq – Paques / Paqell
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die erg gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze kankerverwekkend zijn, de voortplanting verstoren of zich in de voedselketen ophopen. Meer informatie vindt u op de overzichtspagina Zeer Zorgwekkende Stoffen.
Ook het RIVM heeft een webpagina over ZZS met onder andere een link naar een ZZS-lijst.