Luchtemissiebeperkende techniek – Mistfilter
Bij een mistfilter botsen vloeistofdruppels in een afgasstroom tegen een filter. Door de zwaartekracht zakken de vloeistofdruppels vervolgens naar onderen. De gassen en dampen passeren het filter. Een mistfilter verwijdert vooral druppels.
Inhoud
- Varianten en synoniemen
- Verwijderde stoffen
- Werkingsprincipe
- Toepasbaarheid
- Varianten techniek
- Installatie, ontwerp en onderhoud
- Milieuaspecten
- Financiële aspecten
Varianten en synoniemen
Mistfilter, demister, druppelvanger, aerosolfilter, diepbedfilter
Verwijderde stoffen
Vooral: druppels
Werkingsprincipe
Het werkingsprincipe berust op scheiding door verschil in massa van vloeistofdruppels ten opzichte van de gassen in een afgasstroom. De afgasstroom wordt door een filter geleid waar de vloeistofdruppels tegenaan botsen en door de zwaartekracht naar onder zakken. De gassen en dampen in de afgasstroom passeren het filter. De werking is afhankelijk van de afgassnelheid en de mazen van het filter.
Daarnaast zijn er uitvoeringen waarbij de afscheiding wordt bevorderd door draaiende schoepen waar druppels tegenaan botsen en door de middelpuntvliedende kracht van de schoepen afglijden.
Toepasbaarheid
Mistfilters maken meestal onderdeel uit van andere technieken, bijvoorbeeld van een gaswasser. Het toepassingsgebied is bij die technieken aangegeven.
Zeer Zorgwekkende Stoffen
Mistfilters worden niet als zelfstandige techniek ingezet om ZZS Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) af te vangen omdat de te behalen emissieconcentratie niet laag genoeg is.
Combinatie van technieken
Mistfilters maken vaak onderdeel uit van andere technieken, zowel wel als voor- als nageschakelde techniek. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om met mistfilters druppels van olie en water af te vangen voorafgaand aan een doekfilter. Mistfilter zijn het laatste onderdeel van met vocht verzadigde gasstromen zoals afkomstig van gaswassers.
Prestaties
De prestaties zijn in de volgende tabel aangegeven. De restconcentratie wordt bepaald door de verzadigde dampconcentratie bij de werkingstemperatuur en -druk. Een kleinere gaaswijdte kan kleinere druppels afvangen, maar is ook gevoeliger voor verstopping. De gepresenteerde waarden zijn afhankelijk van de specifieke configuratie, bedrijfscondities en af te vangen stof. De waarden zijn in principe gebaseerd op halfuurgemiddelde waarden. Er zijn geen emissiegrenswaarden voor vloeistofdruppels, zodat is ‘niet van toepassing (nvt)’ is aangegeven in kolom ‘Restemissie’.
Stof | Verwijderingsefficiëntie, % | Restemissie, mg/Nm3 |
---|---|---|
Druppels | 99 | Nvt |
Randvoorwaarden
Debiet [Nm3/uur]: Tot 150.000 Nm3/uur
Temperatuur [°C]: -5 – 170
Druk [bar]: Atmosferisch
Drukval [mbar]: 2,5 – 9
Vochtgehalte [%]: Verzadigde dampen
Stof: < 1 mg/Nm3, geen klevend stof vanwege verstopping.
Ingaande concentratie: In de ordegrootte van grammen per Nm3.
Varianten techniek
Statische mistfilter
Een mistfilter kan bestaan uit metaalgaas of geweven synthetisch garen (ook vezels of filamenten genoemd). De afgevangen vloeistof stroomt van het mistfilter af, waardoor een mistfilter in principe zelfreinigend is. Hierdoor kunnen ook kleine hoeveelheden stof worden afgevangen; dit zal meespoelen met de vloeistof. Te hoge concentraties stof, of kleverige vloeistoffen, zullen het mistfilter verstoppen. Dat hoeft geen probleem te zijn mits een verwisselbaar filter wordt toegepast.
Centrifugale mistfilter
Een geperforeerde trommel met speciaal ontworpen schoepen draait met hoge snelheid rond. Olienevel wordt in het apparaat gezogen en slaat met hoge snelheid tegen de schoepen. Speciale trommelplaten helpen bij het coalescentieproces (samenvloeien van kleine druppels en stofdeeltjes tot grote druppels). De middelpuntvliedende kracht stuwt de druppels naar de behuizing, waar de vloeistof terugvloeit en kan worden opgevangen voor hergebruik.
Installatie, ontwerp en onderhoud
De belangrijkste ontwerpparameters zijn:
- gaasgrootte
- mate van verzadiging van de afgasstroom
- afgastemperatuur
Er is specifieke aandacht nodig voor de wijze van reiniging van het filter. Als de afgasstroom enkel vloeistoffen bevat, dan is een mistfilter in principe zelfreinigend doordat de afgevangen vloeistof door de zwaartekracht naar beneden stroomt, terug het proces (of de gaswasser) in. Stofvormige of kleverige verontreinigingen vereisen regelmatige schoonmaak van het filter, of vervanging.
Monitoring
Monitoring van de drukval is nodig om een eventuele verstopping dan wel scheur in het gaas op te merken.
Milieuaspecten
De belangrijkste voordelen zijn:
- goedkope, eenvoudige techniek
Nadelen zijn:
- een tweede reinigingsstap is vrijwel altijd nodig om emissiegrenswaarden te halen
- kans op verstopping door vaste stoffen en vettige dampen
Hulpstoffen en energie
Water: Eventueel verbruik van waswater voor reiniging.
Chemicaliën: Niet van toepassing.
Energie: Elektriciteitsverbruik van ventilatoren kan toenemen vanwege de drukval.
Milieuafwegingen
Terugwinning: Terugwinning van product is mogelijk.
Lucht: Er ontstaan geen andere vormen van luchtverontreiniging.
Afvalwater: Afgevangen vloeistof kan doorgaans terug het proces of de gaswasser in. Als het mistfilter nadere reiniging nodig heeft dan kan er sprake zijn van een afvalwaterstroom.
Afval: Er ontstaat geen afval tenzij de opgevangen vloeistof als afval moet worden behandeld. Daarnaast moet het materiaal van synthetische mistfilters periodiek worden vervangen, wat als afval geldt.
Veiligheid: Er zijn geen specifieke veiligheidsmaatregelen nodig.
Financiële aspecten
Investeringen [EUR per 1.000 Nm3/uur]: 2.500
Operationele kosten [EUR per 1.000 Nm3/uur/jaar]: 2.500 + (450 x debiet/1.000)
Operationele kosten
Dit is een opsplitsing van de operationele kosten. Ze tellen dus niet apart mee bij een kostenberekening. Zie ook Financiële aspecten op de pagina Opbouw van de factsheets.
Personeel [uur/week]: 2
Materiaal: Geen verbruik van materiaal.
Energie [kWh/1.000 Nm3]: 0
Baten: Teruggewonnen grondstof / oplosmiddel
Kostenbepalende parameters: Debiet, drukval, materiaalkeuze
Informatiebronnen
- Handreiking luchtemissiebeperkende technieken; DHV, 15 april 2009
- BREF Waste Gas Management and Treatment Systems in the Chemical Sector; first draft, 2019
- BREF Common Waste Water and Waste Gas Treatment/Management Systems in the Chemical Sector, 2016
- VITO LUSS: mistfilter
- Leverancier: SMC Corporation
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn stoffen die erg gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze kankerverwekkend zijn, de voortplanting verstoren of zich in de voedselketen ophopen. Meer informatie vindt u op de overzichtspagina Zeer Zorgwekkende Stoffen.
Ook het RIVM heeft een webpagina over ZZS met onder andere een link naar een ZZS-lijst.