Beleidskader ozonlaagafbrekende stoffen en F-gassen
Overzicht van het beleidskader rond ozonlaagafbrekende stoffen en F-gassen op mondiaal, Europees en nationaal niveau.
Mondiaal beleid
Onder het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag (1987) maken landen afspraken over de terugfasering en uitfasering van diverse stoffen. Hieronder vallen bijvoorbeeld chloorfluorkoolstoffen (CFK's), chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK's), fluorkoolwaterstoffen (HFK's) en diverse andere chemische stoffen.
In 2016 is in aanvulling op het Montreal Protocol het Kigali-amendement overeengekomen. Dit amendement is gericht op de terugfasering van HFK's vanwege hun hoge Global Warming Potential (GWP), ofwel klimaatopwarmende effect. Met de toevoeging van het Kigali-amendement draagt het Montreal Protocol in steeds grotere mate ook bij aan de aanpak van klimaatverandering.
EU-beleid
De Europese Unie en haar lidstaten zorgen er via Europese Unie-verordeningen voor dat ze blijven voldoen aan bovengenoemde internationale afspraken. Daarnaast zijn in de verordeningen ook andere bepalingen opgenomen. Ook zijn er uitvoeringsverordeningen die een nadere detailuitwerking en verduidelijking geven van de correcte toepassing van de bestaande Europese wetgeving. Op onze nieuwspagina kunt u de ontwerpbesluiten van deze uitvoeringsverordeningen in de gaten houden.
Nationaal beleid
Nederland heeft regelgeving om de EU-verordeningen uit te voeren, waarin met name het certificeringssysteem en de handhaving zijn geregeld. Daarnaast kent Nederland diverse stimuleringsmaatregelen om de overgang naar klimaatvriendelijker alternatieven te bevorderen, zowel door middel van communicatie als door middel van financiële instrumenten/prikkels.