De nieuwe F-gassenverordening
De nieuwe F-gassenverordening (EU) 2024/573 vervangt de vorige verordening uit 2014. De website van de Europese Commissie bevat alle relevante informatie over deze wetgeving. Deze verordening behandelt diverse onderwerpen die zijn verdeeld in verschillende hoofdstukken. Bekijk hieronder de diverse hoofdstukken en de artikelen per hoofdstuk.
- Artikel 1 (onderwerp), met onder andere de verbreding naar natuurlijke koudemiddelen
- Artikel 2 (scope)
- Artikel 3 (definities)
- Artikel 4 (voorkomen van emissies), met onder andere bepalingen over het gebruik van sulfurylfluoride, en ook de nieuwe verplichting die stelt dat de monteur na een reparatie na minstens 24 uur moet terugkomen voor controle (en maximaal na een maand). Daarnaast zijn er strengere regels rondom de emissie van HFK-23 die vrijkomt bij de productie van HCFK-22. De certificeringsbepalingen voor monteurs worden ook uitgebreid naar meer synthetische stoffen (zowel bijlage I, II als III).
- Artikel 5 (lekcontroles) bevat verplichtingen voor diverse apparatuur en de frequentie van de controles, afhankelijk van de inhoud
- Artikel 6 (lekkagedetectiesystemen)
- Artikel 7 (logboeken)
- Artikel 8 (terugwinning en vernietiging), met onder andere de nieuwe verplichting rondom isolatieschuim bij bouw- en sloopafval
- Artikel 9 (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid) verplicht lidstaten om voor eind 2027 de financiële verplichtingen geregeld te hebben voor de terugwinning, recycling en vernietiging van F-gassen uit elektrische producten en apparatuur.
- Artikel 10 (certificering en training), met nieuwe regels voor monteurs en bedrijven. Bijvoorbeeld, ten aanzien van certificering voor werkzaamheden met natuurlijke koudemiddelen en regels voor invoer van een systeem rondom her-certificering.
- Artikel 11 (beperkingen voor het op de markt brengen en verkoop), met verbodsbepalingen (verwijzend naar bijlage IV), bepalingen voor onderdelen, navulbare houders, en bepalingen over aan welke bedrijven F-gassen verkocht mogen worden.
- Artikel 12 (labels, product- en apparatuur-informatie) met regels over labels op cilinders en producten en apparatuur.
- Artikel 13 (gebruiksbepalingen), met strengere regels over het bijvullen van bestaande koelapparatuur, airconditioning en warmtepompen met maagdelijk koudemiddel (GWP-grens van 2.500) en er alleen nog ruimte is voor gerecycleerd of geregenereerd gas. De GWP-grens wordt bovendien op een later moment zelfs verder verlaagd naar 750. Ook worden hier de regels gesteld ten aanzien van midden- en hoogspannings-schakelapparatuur, en gestimuleerd dat nieuwe installaties voortaan geen zwavelhexafluoride (SF6) meer bevatten.
- Artikel 14 (productie van HFK’s), gekoppeld aan de stapsgewijze reductie van de productie (bijlage V)
- Artikel 15 (transfer van productierechten voor industriële rationalisatie)
- Artikel 16 (reductie van de hoeveelheid HFK’s die op de markt gebracht mag worden), met regels gekoppeld aan artikel 17, en wat uitzonderingen en speciale bepalingen rondom astma-inhalatoren
- Artikel 17 (bepaling van referentiewaarden en allocatie van quota om HFK’s op de markt te mogen brengen), met regels over referentiewaarden (bijlage VII), de aanvraag van quota, de betaling van de vergoeding van €3,-, een review rondom warmtepompen en de besteding van de opbrengst van de vergoeding door de Commissie.
- Artikel 18 (voorwaarden voor registratie en ontvangst van quota-allocaties) bevat voorwaarden aan de bedrijven die willen deelnemen aan de handel en de registratie-eisen daarvoor in het F-gas Portal van de Europese Commissie.
- Artikel 19 (met HFK's voor gevulde producten en apparatuur) bepaalt dat koeling, airconditioning, warmtepompen en astma-inhalatoren alleen op de markt gebracht mogen worden als de HFK’s waarmee ze gevuld zijn, gedekt worden met quota. Daarnaast wordt bepaald dat een onafhankelijke accountant dit moet controleren. De grens van de verplichtingen is ten opzichte van de vorige verordening verlaagd, en ligt nu op 10 ton CO2-equivalent per jaar (in producten en apparatuur).
- Artikel 20 (F-gas Portal) en de koppeling met het Europese douanesysteem (Customs Single Window/CERTEX)
- Artikel 21 (overdracht van quota en autorisaties voor het op de markt mogen brengen van producten en apparatuur bij import)
- Artikel 22 (import en export), met een nieuwe verbodsbepaling rondom de export van producten en apparatuur (Annex IV) met een GWP van 1000 of meer
- Artikel 23 (handelsbepalingen) en de rol van douane- en marktautoriteit qua toezicht op de naleving
- Artikel 24 (maatregelen tegen illegale handel)
- Artikel 25 (handel met staten of regionale integratie organisaties die geen partij zijn bij het verdrag)
- Artikel 26 (rapportage door ondernemingen), aangescherpte regels rondom rapportage (onder andere lagere ondergrenzen)
- Artikel 27 (verzameling van emissiedata)
- Artikel 28 (samenwerking en uitwisseling van informatie)
- Artikel 29 (verplichting om controles uit te voeren) inclusief controle op internethandel
- Artikel 30 (klokkenluidersregeling en -bescherming)
- Artikel 31 (sancties) verplichtingen voor lidstaten voor invoering van straf- en administratiefrechtelijke sancties
- Artikel 32 (delegatie)
- Artikel 33 (consultatieforum)
- Artikel 34 (comité procedure)
- Artikel 35 (review) bepalingen waarbij de Europese Commissie opgeroepen wordt om diverse thema's op verschillende momenten nader te onderzoeken
- Artikel 36 (overgang en intrekking)
- Artikel 37 (aanpassing richtlijn 2019/1937)
- Artikel 38 (inwerkingtreding en toepassing)