Stimulering van afbouw van het gebruik van ozonlaagafbrekende stoffen en F-gassen
Deze pagina gaat over zowel financiële middelen als communicatiemiddelen die de Rijksoverheid en andere organisaties inzetten om het gebruik van ozonlaagafbrekende stoffen en F-gassen te verminderen.
Op deze pagina
- MIA en VAMIL voor ondernemers
- Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Financiële instrumenten
Voor de investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken rondom koude en warmte bestaan er diverse financiële instrumenten vanuit de Rijksoverheid. Over het algemeen worden deze regelingen uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
MIA en VAMIL voor ondernemers
Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) voor ondernemers kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken.
Op de RVO-pagina's Milieulijst MIA/Vamil en Energielijst staan voor ieder kalenderjaar de mogelijkheden vermeld. Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden rondom koeling met natuurlijke koudemiddelen, en voor voertuigen met halogeenvrije transportkoeling.
Ook zijn er mogelijkheden voor milieuvriendelijkere midden- en hoogspanningsschakelsystemen zonder zwavelhexafluoride (SF6). Zie voor meer informatie de pagina Midden- en hoogspanningsschakelinstallaties.
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Onder de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken, 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Onder deze regeling zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor een energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, dan wel een transkritische CO2-koel- en/of vriesinstallatie.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp. Zie de RVO-pagina's ISDE: Warmtepomp woningeigenaren en ISDE: Warmtepomp zakelijke gebruikers.
Vanuit de F-gassenverordening gaan er echter vanaf 2025 verboden gelden voor het op de markt brengen van bepaalde typen warmtepompen. Vanaf dat moment worden de eisen die gelden voor het Global Warming Potential (GWP) van het gebruikte koudemiddel in de warmtepomp steeds strenger. In sommige gevallen gaat dit uiteindelijk zelfs naar volledig F-gasvrije warmtepompen toe. Zie hiervoor bijlage IV van de F-gassenverordening, onder de categorieën 8 en 9. Natuurlijke koudemiddelen zoals propaan en CO2 zullen steeds meer hun intrede gaan doen.
Op de hierboven genoemde RVO-pagina's is ook een Meldcodelijst Warmtepompen (in pdf-formaat) te vinden. Op deze lijst staat bij de apparaten het type koudemiddel en het GWP vermeld, met daarbij de melding dat hoe lager het GWP is, des te beter dit is voor het klimaat. Zo staan er bijvoorbeeld heel veel R290-apparaten (propaan) op deze lijst.
Communicatie
De Rijksoverheid zet diverse financiële instrumenten in om klimaatvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken rondom koeling en verwarming (koude en warmte) te stimuleren. Daarnaast zet het Rijk ook verschillende communicatiemiddelen in om te informeren over klimaatvriendelijke middelen en technieken. Deze communicatie verloopt via verschillende kanalen.
Waarom we communiceren
Al deze middelen hebben als gedeeld doel het informeren over de klimaateffecten van diverse synthetische koudemiddelen en het stimuleren van milieuvriendelijkere koudemiddelen.
De manieren waarop we communiceren
De belangrijkste informatie over EU-beleid en de huidige verordeningen is te vinden op de pagina over F-gassen van de Europese Commissie. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving is meer informatie te vinden over wat dit beleid betekent voor Uw werkzaamheden, Wet- en regelgeving, Certificering, Toezicht en handhaving en is er meer algemene informatie te vinden over het gebruik en de aanpak van gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen.
Andere Rijksoverheidskanalen
Vanwege de brede toepassing van deze middelen is er ook meer informatie te vinden op andere Rijksoverheidskanalen. Zo vindt u meer informatie over:
- de gezondheidsrisico's van ozonlaagafbrekende stoffen via het RIVM
- koeling in de industrie via RVO
- energie besparen in huis via Milieu Centraal, bijvoorbeeld door te letten op het koudemiddel in warmtepompen of airco en ventilatoren
- Douane voor bedrijven via de Belastingdienst
- toezicht en handhaving van ozonlaagafbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen via de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
- het Landelijk Afvalbeheerplan 3 via LAP3