Nieuwe verordeningen F-gassen en ozonlaagafbrekende stoffen treden in werking op 11 maart
Na een proces van bijna 2 jaar onderhandelingen publiceerde de Europese Commissie op 20 februari 2024 beide verordeningen in het Europese Publicatieblad (EU Official Journal). De EU-regels die tot op heden van kracht waren, zorgden al voor een forse beperking van het gebruik van deze gassen. Maar met de nieuwe regels vermindert de uitstoot naar de atmosfeer nog verder. De nieuwe F-gassenverordening (2024/573) en ODS-verordening (2024/590) treden op 11 maart 2024 officieel in werking.
Hoe de verordeningen opwarming beperken en de ozonlaag beschermen
De nieuwe EU-regels dragen bij aan het beperken van de opwarming van de aarde en de bescherming van de ozonlaag. Gefluoreerde broeikasgassen hebben namelijk een broeikaseffect dat soms wel duizenden malen groter kan zijn dan van CO2. Ozonlaagafbrekende stoffen (Ozone Depleting Substances, afgekort ODS) dragen bij aan het gat in de ozonlaag. Dit is de laag die mens en natuur beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. En daarmee mensen beschermt tegen het krijgen van bijvoorbeeld huidkanker.
De Europese Commissie heeft daarom in het kader van de Green Deal besloten om het gebruik van deze stoffen verder terug te dringen. Het Europese Parlement en de EU-lidstaten hebben in januari met grote meerderheid ingestemd met de aanscherping van deze regels. Lees op de pagina Alles over ozonlaagafbrekende stoffen en F-gassen meer over het gebruik en de gevolgen van deze stoffen.
Wat er precies gaat veranderen
De aanscherping van de verordeningen versnelt de transitie van synthetische koudemiddelen naar natuurlijke koudemiddelen (NKM), zoals propaan, CO2 en ammoniak. Internationaal begon deze transitie onder het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag (1987) met de vervanging van CFK's naar HCFK's. Vervolgens werden deze weer vervangen door HFK's en recent deels door HFO's. Met de aanscherping van de EU-regels wordt nu de transitie naar de natuurlijke koudemiddelen versneld. De verordeningen doen dit op een aantal manieren. Onder andere door een aanscherping van het uitfaseerschema en verdere productverboden. Ook zijn in de nieuwe F-gassenverordening de kwalificatievereisten uitgebreid voor technici die bepaalde handelingen verrichten. Deze gaan bovendien ook gelden voor natuurlijke koudemiddelen, zodat zij hier veilig mee kunnen omgaan. Bekijk de pagina over Beleid en regelgeving voor een overzicht van alle belangrijke wijzigingen die uit de herziene verordeningen komen.
Hoe nu verder? Nationale wet- en regelgeving
De herziene verordeningen zijn rechtstreeks toepasselijk in elke EU-lidstaat. Daar waar nodig, wordt de implementatie van deze regelgeving echter op lidstaatniveau verder uitgewerkt. Zo zullen de bepalingen uit de verordeningen voor de handhaving in het Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen worden aangewezen. Het Besluit regelt ook het nationale certificeringssysteem, samen met de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen en de Beoordelingsrichtlijnen.
Meer informatie
Afhankelijk van uw werkzaamheden, kunnen de herziene verordeningen belangrijke wijzigingen met zich meebrengen. Hiermee moet u rekening mee houden. Op de pagina Gevolgen herziening F-gassenverordening per doelgroep of voor uw werkzaamheden kunt u hier meer over lezen. Op de overzichtspagina F-gassen en alternatieven houden we u op de hoogte van het laatste nieuws rondom deze verordeningen.