Gevolgen herziening F-gassenverordening voor quota en autorisatie
Onder de vorige F-gassenverordening is een quotumsysteem geïntroduceerd dat de hoeveelheid fluorkoolwaterstoffen (HFK's) reguleert die producenten en fabrikanten op de markt van de Europese Unie (EU) mogen brengen. Met de inwerkingtreding van de nieuwe F-gassenverordening (2024/573) gaan er enkele zaken veranderen rondom dit systeem.
Inhoud deze pagina
- F-gas Portal voor quota en autorisaties blijft
- Invoering financiële vergoeding
- Rapportage
- Achtergrondinformatie
- Contact met de Europese Commissie (quota en autorisaties) en EEA (rapportage)
F-gas Portal voor quota en autorisaties blijft
De nieuwe website van de Europese Commissie bevat veel informatie over gefluoreerde broeikasgassen (Fluorinated greenhouse gases). Er wordt onder andere informatie gegeven over het F-gas Portal. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor de werking en uitvoering ervan. De lidstaten helpen met het toezicht op de naleving. Dit systeem blijven we ook onder de nieuwe F-gassenverordening in de EU hanteren (artikel 20). In dit F-gas Portal worden de quota voor productie en invoer van bulkgassen bijgehouden. Ook staan hier de autorisaties. Deze autorisaties zijn een afgeleid quotum voor invoer van voorgevulde apparatuur.
Uitgebreide informatie over dit systeem is na te lezen op het hierboven genoemde F-gas Portal. Het gaat daarbij onder andere om de regels voor registratie (artikel 18, 20.4 en artikel 20.5), rapportage (artikel 26) en verificatie van de gerapporteerde data (artikel 19.3 in geval van voorgevulde apparatuur en artikel 26.8 voor bulkgassen).
Invoering financiële vergoeding
Een belangrijke aanpassing in de nieuwe F-gassenverordening gaat over de invoering van een financiële vergoeding om quota te kunnen verkrijgen. Eerder werden deze rechten namelijk nog gratis verstrekt aan producenten en invoerders. Maar dit oude systeem zorgde voor enkele problemen. Door het oude systeem ontstond er namelijk een enorme toestroom van bedrijven zonder duidelijke link met de sector (bulkinvoer van gassen), die op de markt waren toegetreden voor speculatieve redenen en/ of disproportioneel voordeel kregen van het quotumsysteem. Daarom is er bij de herziening van de verordening besloten om voortaan een financiële vergoeding van € 3,- per ton CO2-equivalent te vragen.
De Europese Commissie zal in 2024 nog een uitvoeringshandeling publiceren met nadere regels hoe dat systeem in de praktijk zal gaan functioneren.
Rapportage
De rapportage van verplichte informatie en data vindt plaats via een ICT-systeem met de naam Business Data Repository (BDR) for F-gases. Dit systeem wordt beheerd door het Europese Milieu Agentschap (European Environment Agency, ofwel EEA).
Achtergrondinformatie
De Europese Commissie en het EEA hebben diverse documenten opgesteld met handige achtergrondinformatie over het F-gasquotumsysteem, autorisaties, rapportage, registratie, enzovoort:
- Richtsnoeren voor invoerders van apparatuur met F-gassen (NL)
- Guidance equipment importers (ENG)
- Uploaden van verificatie document (ENG)
- BDR User manual (ENG)
- BDR User manual (NL)
- Guidance verification bulk (ENG)
- Reporting on F-gases FAQ (ENG)
- Guidance providing authorization (ENG)
- Guidance how to register HFC registry (ENG)
- Guidance on HFC Quota transfer (ENG)
- Verification pre filled guidance (ENG)
Deze zijn te vinden op de pagina EU-Rules van de Europese Commissie. Scroll naar beneden op de pagina en klik helemaal onder aan de pagina, bij Browse F-gas legislative documents op de button Read all the files >.
Contact met de Europese Commissie (quota en autorisaties) en EEA (rapportage)
Het eerste aanspreekpunt voor bedrijven over quota, autorisaties en rapportage zijn de Europese Commissie en de EEA. Communicatie verloopt alleen via e-mail:
- Europese Commissie: CLIMA-HFC-REGISTRY@ec.europa.eu
- Europees Milieu Agentschap: BDR.helpdesk@eea.europa.eu
Voor aanvullende vragen of hulp kunt u contact opnemen met het bevoegd gezag in Nederland: martijn.hildebrand@rws.nl.