Gevolgen herziening F-gassenverordening voor particulier gebruik en detailhandel
Vanuit de Europese F-gassenverordening (2024/573) gaan de spelregels over het op de markt mogen brengen van warmtepompen veranderen. Er worden namelijk strengere regels gesteld aan het broeikaseffect (Global Warming Potential, afgekort GWP) van het koudemiddel in de warmtepomp.
Warmtepompen en airconditioning
Vanaf 2027 gaan er strengere regels gelden voor het koudemiddel dat fabrikanten in nieuwe warmtepompen en airconditioning mogen gebruiken. Het broeikaseffect (GWP) van de koudemiddelen wordt verlaagd naar het niveau dat nog toegestaan is. Deze regels staan in bijlage IV van de verordening in de categorieën 8 en 9. De verordening maakt daarbij onderscheid tussen autonoom opererende apparaten en splitsystemen en kent verschillende bepalingen afhankelijk van het vermogen (kW).
De verordening geeft deadlines waarna sommige apparaten verplicht F-gasvrij moeten zijn. Dat betekent dat fabrikanten dan alleen nog maar natuurlijke koudemiddelen (zoals CO2, isobutaan of propaan) mogen gebruiken in deze apparaten. Er komen ook bijvulverboden, waarmee het niet meer toegestaan is om met bepaalde nieuwe, of maagdelijke, synthetische koudemiddelen bij te vullen.
Meer informatie
Op de websites van Milieu Centraal en Verbeter je huis staat meer informatie over warmtepompen:
- Warmtepomp: duurzaam elektrisch verwarmen (Milieu Centraal)
- Een warmtepomp past in vrijwel elk huis (Verbeter je huis)
Detailhandel
Volgens artikel 11.6 van de F-gassenverordening moeten niet-hermetisch afgesloten apparaten met het juiste bewijs worden verkocht aan eindgebruikers. Dit bewijs toont aan dat de installatie door een bedrijf wordt uitgevoerd dat gecertificeerd is volgens artikel 10 van deze verordening.
In het verleden heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meerdere keren gecontroleerd op de naleving van deze regels. Hierbij besteedde de ILT aandacht aan het thema regelgeving richting de aanbieders van zogeheten splitairco's, bijvoorbeeld in de detailhandel en bouwmarkten, of bij webshops. Een splitairco is een warmtepompsysteem c.q. airconditioningsysteem met een buitenunit en één of meer binnen units waarmee je ruimtes kunt koelen of verwarmen. Het systeem werkt op koudemiddel dat de installatie rondpompt door leidingen tussen de binnen- en de buitenunit. De ILT controleerde of installatiebedrijven beschikten over het vereiste bedrijfscertificaat (BRL 100). Ook webshops blijken zich in de praktijk soms niet aan de regels te houden.
Vanuit de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) is er ook aandacht voor deze misstanden. Dat blijkt onder andere uit het NVKL-nieuwsbericht ILT start controles op verkoop van "doe-het-zelf-airco's".
Melding doen
Bij de ILT kunt u een melding doen bij (het vermoeden van) illegale handel of in het geval van (ongewone) lekverliezen.
- Melding illegale handel koudemiddelen bij de ILT
- Melding lekverlies stationaire koelinstallatie bij de ILT
Ook de NVKL biedt de mogelijkheid om een melding te doen over niet-gecertificeerde bedrijven en personen, dan wel illegale handel.