Rapport resultaat gericht vergunnen
Adviesbureau KokxDeVoogd heeft een rapport over de juridische mogelijkheden om resultaatgerichte emissiegrenswaarden (pdf, 1.1 MB) opgesteld. Het rapport gaat in op de regelgeving van de Wet milieubeheer (Wm), de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Activiteitenbesluit. Ook gaat het rapport in op de regelgeving onder de Omgevingswet.
Presentatie rapport resultaat gerichte waarden stellen
Bestuurskundig jurist Harm Borgers van KokxDeVoogd heeft een presentatie over het rapport gegeven voor deelnemers van het SLA die in de themagroep industrie zitten. Die presentatie geeft in 40 minuten de kern van het rapport weer.
Belangrijkste conclusies uit het rapport
De Nederlandse regelgeving biedt mogelijkheden om resultaatgericht te vergunnen om zo invulling te geven aan gezondheidsdoelen en een schone lucht. Ook biedt het mogelijkheden om resultaatgerichte waarden te stellen bij niet-vergunningplichtige bedrijven.
In de huidige praktijk gaat veel aandacht uit naar 1 onderdeel van de 4 maatstaven, namelijk de betekenis van beste beschikbare technieken Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (BBT) voor een bepaalde installatie of activiteit. Voor resultaat gerichte waarden stellen is het nodig om naast BBT ook te kijken naar:
- alle preventieve maatregelen tegen verontreiniging
- alle preventieve maatregelen voor de bescherming van de gezondheid
- geen significante milieuverontreiniging
Om resultaat gerichte waarden te stellen in vergunning- of maatwerkvoorschriften, gericht op het behalen van gezondheidsdoelen, is het nodig om dit vast te leggen in beleid.
Rapportage voor de veehouderijbranche
Er is ook een rapportage specifiek voor de veehouderijbranche beschikbaar. Het rapport is te downloaden via de website van het Schone Lucht Akkoord. Het veehouderijrapport is afzonderlijk te gebruiken.
Aanleiding voor het opstellen van het rapport
In 2020 hebben gemeenten, provincies en het Rijk afspraken gemaakt over het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland. Deze afspraken staan in het SLA. Het doel van het SLA is dat er in 2030 minder gezondheidsschade is door luchtvervuiling. Luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door de emissies van sectoren met de meeste impact op schone lucht: (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie, huishoudens en luchtvaart.
Voor de sector industrie is een pilot gestart om te bepalen hoe de effectiviteit van het bestaand beleid kan worden versterkt en geborgd. Onderdeel van die pilot is een verkenning van hoe overheden emissiegrenswaarden kunnen stellen die:
- aan de onderkant van de BAT-AEL-range van BBT-conclusies zitten
- strenger zijn dan BBT: lager dan de onderkant van de BAT-AEL-range of lager dan de emissiegrenswaarde in Nederlandse wetgeving
Het adviesbureau KokxDeVoogd heeft hiervoor de juridische mogelijkheden in beeld gebracht.