Smog: communicatie en maatregelen
Bij matige of ernstige smog informeert het RIVM de nodige instanties en de bevolking. Provincies stellen een smogdraaiboek op en kunnen tijdelijke maatregelen afkondigen.
Inhoud deze pagina
- Gezondheidsklachten bij smog
- Wetsartikelen en omgevingswaarden
- Provincie stelt smogdraaiboek op
- RIVM informeert bij matige en ernstige smog
- RIVM waarschuwt bevolking bij ernstige smog
- Maatregelen om smog te verminderen
- Meer informatie over smog
Gezondheidsklachten bij smog
Smog treedt op als er (tijdelijk) verhoogde concentraties verontreinigende stoffen in de lucht zijn.
Smog kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten of irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Bij zeer hoge concentraties kan iedereen klachten krijgen.
Wetsartikelen en omgevingswaarden
De artikelen 15.2 en 15.4 van de Omgevingsregeling geven aan bij welke concentraties sprake is van lichte, matige of ernstige smog. Deze onderverdeling hangt samen met overschrijding van omgevingswaarden of alarmeringswaarden.
Provincie stelt smogdraaiboek op
De provincies stellen een smogdraaiboek op, op basis van het Modeldraaiboek Smog 2023 (pdf, 1.4 MB). Hierdoor kunnen alle betrokkenen adequaat en snel handelen bij smog en zijn alle rollen en taken duidelijk. De informatievoorziening over smogstoffen staat in de artikelen 15.12 tot en met 15.14 van de Omgevingsregeling. De voorganger van deze smogbepalingen is de Smogregeling 2010.
RIVM informeert bij matige en ernstige smog
Het RIVM stelt basisinformatie over fijnstof (PM10), stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide beschikbaar op luchtmeetnet.nl en via andere landelijke media. Dit staat in artikel 15.6 van de Omgevingsregeling. Het RIVM informeert bij matige of ernstige smog de provincies en de GGD waar het om gaat, en de media. Dit staat in de artikelen 15.8 en 15.9 van de Omgevingsregeling.
RIVM waarschuwt bevolking bij ernstige smog
Het RIVM meet de 4 stoffen en gebruikt een luchtkwaliteitsverwachting om te waarschuwen als ernstige smog voorkomt of verwacht wordt. Dit staat in artikel 15.10 van de Omgevingsregeling. De Commissaris van de Koning (CvdK) vertegenwoordigt de regering in de provincie. Hij heeft de taak om de bevolking te waarschuwen zodra zich ernstige smog voordoet. In de praktijk heeft de provincie deze taak overgedragen aan het RIVM. Bij een smogwaarschuwing informeert het RIVM het publiek via bijvoorbeeld radio, televisie of internet over:
- de concentraties van de luchtverontreinigende stoffen
- de achtergrond van de concentraties
- de verwachte ontwikkeling
- een indicatie van personen die hinder van de situatie kunnen ondervinden
- mogelijke voorzorgsmaatregelen
Maatregelen om smog te verminderen
De provincies (CvdK’s) kunnen in Nederland tijdelijke maatregelen afkondigen om de duur en de ernst van de smogsituatie te beperken. Dit is geen verplichting. Smog door ozon en fijnstof wordt bijna niet veroorzaakt door lokale bronnen van luchtverontreiniging. Maatregelen als verlaging van de maximumsnelheid van het verkeer hebben vaak een lokaal karakter. Zulke maatregelen hebben een effect op het verbeteren van de luchtkwaliteit bij smog.
Op korte termijn hebben emissiebeperkende maatregelen weinig effect. Deze maatregelen kunnen wel ingrijpend zijn en grote maatschappelijke gevolgen hebben. Daarom is er in Nederland geen verplichting om tijdelijke emissiebeperkende maatregelen te nemen wanneer bepaalde smogniveaus worden bereikt. Nederland probeert wel de frequentie van smog en de ernst ervan te verminderen door structurele maatregelen. In het Schone Lucht Akkoord hebben Rijksoverheid en decentrale overheden bijvoorbeeld afspraken gemaakt om de luchtkwaliteit blijvend te verbeteren.
Meer informatie over smog
Kijk voor meer informatie over smog op de RIVM-pagina over smog. Deze bevat informatie over waarschuwings- en alarmgrenzen uit de Smogregeling (zwaveldioxide, stikstofdioxide, ozon, fijnstof), gezondheidsklachten door smog en wat te doen bij smog.
Meer achtergrondinformatie over smog vindt u ook in de GGD-richtlijn Smog en gezondheid.