Het coördinatenstelsel voor het vaststellen luchtkwaliteit
In Nederland gebruiken we verschillende coördinatenstelsels naast elkaar. De juiste locatie is heel belangrijk voor het vaststellen van de luchtkwaliteit. We gebruiken daarvoor het Rijksdriehoeksstelsel. Staan uw coördinaten in een ander stelsel? Dan moet u die omrekenen naar het Rijksdriehoeksstelsel.
Gebruikte coördinaten
De Nederlandse overheid gebruikt voor de meeste kaarten en ondergronden het Rijksdriehoeksstelsel. Het Rijksdriehoeksstelsel is het coördinatensysteem van de Rijksdriehoeksmeting (RD). Het is een platgeslagen coördinatenstelsel dat geen rekening houdt met de kromming van de aarde.
De locatie van ieder punt wordt gevormd door een x- en een y-coördinaat. De x en y geven de afstand aan, in meters, tot 2 loodrecht op elkaar staande assen. 1 as loopt van zuid naar noord (de y-as), de ander van west naar oost (de x-as). Vroeger sneden de assen elkaar in Amersfoort. Om praktische redenen zijn de assen zo verschoven, dat in Nederland (op land) alle coördinaten altijd positief zijn. En de x altijd kleiner is dan de y.
Elke plek op het land van Nederland heeft een x-coördinaat tussen 0 en 280.000, en een y-coördinaat tussen 300.000 en 620.000.
Andere coördinatenstelsels
Google Maps en GPS-apparaten gebruiken een coördinatenstelsel dat wel rekening houdt met de kromming van de aarde. Dit is meestal het WGS84 of ETRS89. Het World Geodetic System 1984 (WGS84) is het coördinatenreferentiesysteem voor de aarde dat, op enkele centimeters na, gelijk is aan het officiële (maar minder bekende) International Terrestrial Reference System (ITRS) en het Europese Terrestrial Reference System (ETRS).
Deze coördinatenstelsels houden rekening met de kromming van de aarde, maar óók met het bewegen van de continenten (continentendrift). De coördinaten zijn uitgedrukt in graden noorderbreedte en westerlengte. En voor het effect van de continentendrift voorzien van een datum.
Omrekenen coördinaten
Coördinaten uit een ander stelsel kunt u omrekenen naar het Rijksdriehoeksstelsel. Op die manier vindt u bijvoorbeeld in de GCN de juiste locatie. U kunt de coördinaten omrekenen met een GIS-programma zoals QGIS.
Op de website van de NSGI (Nederlandse Samenwerking Geodetische Infrastructuur) kunt u de formules downloaden voor het omrekenen van coördinaten. U kunt ook het computerprogramma PCTrans van de Dienst der Hydrografie van het ministerie van Defensie gebruiken. Het programma is gratis te downloaden.