1.5 Leeswijzer
De handreiking is opgebouwd uit 2 delen: deel I: Algemene Uitgangspunten en deel II: Specifieke Onderwerpen. Beide delen zijn in 2015/2016 geactualiseerd.
Deel I: Algemene Uitgangspunten
In het 1e deel staan de algemene aspecten van het modelgebruik en de kaders waarbinnen het Nieuw Nationaal Model (NNM) toepasbaar is.
Deel II: Specifieke Onderwerpen
In het 2e deel staan specifieke onderwerpen waar gebruikers bij de toepassing van het model in de praktijk mee te maken hebben. Dit zijn de onderwerpen ruwheidslengte, emissieduur, gebouwinvloed, pluimstijging, brontype en snuffelploeg. De handreiking bevat per onderwerp een algemene beschrijving, typische waarden, invloed op de uitkomsten, keuze van de invoer en de achtergrondtheorie.
Handreiking voor verschillende gebruikers
De verschillende teksten in deze handreiking zijn voor gebruikers met verschillende rollen en ervaringsniveaus geschreven. Dit is uitgewerkt in de leeswijzer op deze pagina. Hierin staat dat er onderscheid is tussen het niveau en de rol van de gebruiker: rekenaar of beoordelaar. De teksten van deel I, hoofdstukken 1 en 2, zijn met name voor de beginnende en gemiddelde gebruiker geschreven. De hoofdstukken 3 (juridische aspecten) en 4 (basisprincipes model) van deel I gaan dieper op de materie in en zijn vooral bedoeld voor meer ervaren gebruikers. Meer achtergrondinformatie over de basisprincipes van het model staat onder meer in:
- het 'Paarse boekje', in Turbulent diffusion from tall stacks (Proefschrift van J.J. Erbrink (Turbulent diffusion from tall stacks, 1995))
- Boundary Layer Meteorology (An introduction to Boundary Layer Meteorology, R.B. Stull. Dordrecht, 1988 – herdruk in 1994)
De specifieke onderwerpen die in deel II zijn uitgewerkt, vormen het vervolg op deel I, hoofdstuk 4. De verschillende onderwerpen zijn daar verder uitgelegd. Deze vereisen een bepaalde voorkennis, die bij de gemiddelde en ervaren gebruiker aanwezig zal zijn.