Het gaat om het handboek Diffuse emissies van vluchtige organische stoffen. Hierin staan berekeningsmethoden voor diffuse VOS-emissies. En om het meetprotocol voor lekverliezen. Hierin staan methoden om lekverliezen op te sporen, te meten en te repareren en beschrijft waaruit een registratie- evaluatieprogramma moet bestaan.
Diffuse emissies
Bij raffinaderijen, organisch-chemische industrie en tankopslagbedrijven komen vluchtige organische stoffen (VOS) vrij. Voor een deel bestaan deze uit diffuse emissies. Dit zijn emissies die niet tot puntbronnen zijn te herleiden en vrijkomen als gevolg van lekverliezen bij verlading en opslag en lekkages. Lekverliezen zijn lekkages die onder meer kunnen optreden bij afsluiters, monsternamepunten, flenzen, pompen en roerwerken.
Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning moet een bedrijf inzicht geven in de omvang van deze emissies naar de lucht. Op basis van deze informatie kan het bevoegd gezag milieu- en gezondheidseffecten vaststellen. Vervolgens kan er bepaald worden welke maatregelen nodig zijn om emissies te voorkomen en als dit niet haalbaar is te verminderen. Daarnaast moeten bedrijven die activiteiten verrichten uit Bijlage I van de PRTR-verordening (Pollutant Release and Transfer Register) rapporteren over hun jaarlijkse emissies naar de lucht in een integraal PRTR-verslag of milieujaarverslag.
In de BREF Afgasmanagement en behandeling voor de chemische industrie (BREF-WGC) staat in paragraaf 1.1.4 Diffuse VOS-emissies een beschrijving van de beste beschikbare technieken (BBT) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Hierin staat ook een beheerssysteem voor diffuse vluchtige emissies dat bestaat uit monitoring en lekdetectie en reparatie (LDAR).
Beoordeling bevoegd gezag
Om de aard en de omvang van de diffuse emissies vast te stellen kan het bevoegd gezag het gebruik van het handboek en meetprotocol of een gelijkwaardige of betere methode voorschrijven vanuit het oogpunt van gezondheid en milieu. Dit kan met een maatwerkregel in een omgevingsplan voor een bedrijfstak of een maatwerkvoorschrift of vergunningvoorschrift. Dit geldt ook voor een beheerssysteem voor diffuse vluchtige emissies. Een beheerssysteem of -programma wordt ook voor niet IPPC-installaties, gezien als BBT. Hierbij kan het bevoegd gezag gebruik maken van de standaardvoorschriften uit het Landelijke Redactie Standaardteksten Omgevingsvergunningen (LRSO).
Ontoegankelijke bronnen
Bij ontoegankelijke bronnen die zich bevinden onder isolatie of op ontoegankelijke plaatsen is de snuffelmethode, waarbij de concentratie van VOS direct bij de bron handmatig wordt gemeten, niet altijd goed toepasbaar. Het is dan aan het bedrijf om aan te tonen dat een bron niet toegankelijk is. Bij ontoegankelijke bronnen kan een bedrijf in aanvulling op de snuffelmethode de infraroodcamera gebruiken. Infraroodcamera's zijn geschikt om op enige afstand grotere lekkages van VOS op te sporen, maar zijn niet geschikt als vervanging van de in het meetprotocol beschreven snuffelmethode. Het bevoegd gezag kan bij gebruik van infraroodcamera's gemotiveerd een lagere meetfrequentie van de snuffelmethode voorschrijven.
Handboek en meetprotocol diffuse emissies
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn 2 informatiedocumenten opgesteld om overheidsinstanties, industrieën en meetdiensten te ondersteunen bij een beheersysteem voor diffuse VOS-emissies.
Alle op IPLO gepubliceerde versies van het handboek en het meetprotocol blijven op de IPLO-site beschikbaar omdat deze nog voorgeschreven kunnen staan in omgevingsvergunningen. De documenten zijn te downloaden op de webpagina: Overzicht Diffuse emissies van vluchtige organische stoffen en Meetprotocol lekverliezen. Op deze pagina is ook aangeven in een wijzigingsdocument wat is gewijzigd ten opzichte van de voorgaande versie en waarom een wijziging is doorgevoerd.