Beheerplan Natura 2000-gebied
De provincie maakt voor een aangewezen Natura 2000-gebied een beheerplan (artikel 3.8 lid 3 en 3.9 lid 3 Omgevingswet). In uitzonderingsgevallen kan dit de verantwoordelijke minister zijn voor het gebied. Hoewel het de naam van een plan heeft, is het als instrument in het stelsel van de Omgevingswet een programma.
Het beheerplan Natura 2000-gebied bevat de uitwerking in omvang, ruimte en tijd van de instandhoudingsdoelstellingen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Ook worden de te nemen maatregelen in samenhang beschreven (artikel 4.26 Bkl). Het is kaderstellend.
Beoogde resultaten
In het beheerplan staan de beoogde resultaten: hoe helpen de maatregelen om de natuurwaarden te beschermen, te herstellen of te ontwikkelen? Het beheerplan onderscheidt de maatregelen naar de verschillende habitats en soorten (artikel 4.26 Bkl).
Beleidsregels vaststellen
Het bevoegd gezag kan het beheerplan gebruiken om beleidsregels in op te nemen. Die beleidsregels kunnen bijvoorbeeld gehanteerd worden bij vergunningen en besluiten op grond van de Omgevingswet. Het beheerplan krijgt dan voor dit onderdeel het karakter van een beleidsregel. Meer informatie over beleidsregels vindt u op de pagina over beleidsregels.
Ruimte voor activiteiten
Het beheerplan geeft ook duidelijkheid over de ruimte die er is voor bepaalde activiteiten en economische ontwikkelingen. Daarom heeft het beheerplan ook het karakter van een vrijstelling. Activiteiten die volgens het beheerplan overeenstemmen met de instandhoudingsdoelstellingen, vallen niet langer onder de vergunningplicht. Het is mogelijk om in beroep te gaan tegen het deel van het beheerplan dat vrijstelling geeft.
Mogelijkheid integreren in ander programma voor het gebied
De provincie kan beheerplannen Natura 2000 integreren in een ander programma voor hetzelfde gebied. Ook heeft de wetgever de doorwerking van beheerplannen geregeld. Overheden moeten op tijd de maatregelen nemen waar zij mee hebben ingestemd.
Vaststellen en actualiseren
Een beheerplan wordt uiterlijk binnen drie jaar na aanwijzing van een Natura 2000-gebied vastgesteld (artikel 10.18 lid 2 Omgevingsbesluit). Verder wordt het elke zes jaar geactualiseerd (artikel 10.18 lid 1 Omgevingsbesluit).