Ruimtelijk inpassen van evenementen en geluid
Bij het toelaten van evenementen op een locatie speelt geluid meestal een belangrijke rol. Evenementen kunnen door muziek, stemgeluid en verkeer geluidhinder geven op de omgeving. Instructieregels zorgen ervoor dat het geluid van evenementen op woningen en andere geluidgevoelige functies aanvaardbaar is.
Evenementen en geluid
Evenementen die effect hebben op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving moeten ruimtelijk ingepast worden. Deze evenementen moeten beoordeeld worden in het kader van een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Bij dergelijke evenementen kan het bijvoorbeeld gaan om een festival of braderie in de open lucht. Dit levert onder andere verschillen op in openingstijden, het soort publiek, en de aanwezigheid van (versterkte) muziek. Samen levert dat ook een grote diversiteit op in de geluiduitstraling van evenementen.
Belangrijke bronnen van geluid bij evenementen zijn:
- muziekgeluid
- stemgeluid van bezoekers
- geluiden van vertrekkend en aankomend verkeer, zoals toeteren en autoportieren
Invloed op de omgeving
Niet elk evenement is geschikt voor elke locatie. Een straatfeest is meestal kleinschalig, kortdurend en gericht op de eigen straat. Dit zal weinig geluidsoverlast geven. Een festival met muziekoptredens past door geluidsoverlast in principe niet in een woonomgeving. Zeker omdat deze vaak ook na middernacht plaatsvinden. Deze passen beter op een locatie waar geen woningbouw in de omgeving is of juist in een centrum van een stad waar meer geluid op straat acceptabel is.
Maatregelen om geluid te beperken
Bij het toelaten van evenementen zijn er een aantal mogelijkheden om de hoeveelheid geluid op bestaande woningen of andere geluidgevoelige functies te verminderen. Enkele voorbeelden:
- Afstand houden tussen evenementen en geluidgevoelige gebouwen.
- Het gebouw waarin evenementen plaatsvinden isoleren.
- Slimme positionering van podia en geluidboxen.
- Het gebruiken van een geluidbegrenzer op de muziekinstallatie.
- De openingstijden van het evenement beperken.
Beoordelen en borgen
Voor alle op een locatie toegelaten evenementen geldt dat het geluid op geluidgevoelige gebouwen aanvaardbaar moet zijn. In het Bkl staan instructieregels voor geluid door activiteiten zoals evenementen. De regels in het Bkl richten zich op geluidgevoelige gebouwen.
Maar niet alle instructieregels gericht op de aanvaardbaarheid van activiteiten gelden voor evenementen. In artikel 5.63, lid 2 Bkl is dit geregeld. De volgende situaties met evenementen zijn van belang bij het borgen van geluid in het omgevingsplan:
- Evenementen in een openbare buitenruimte (zoals een park, een straat of plein, artikel 5.63, lid 2 onder a Bkl).
- Evenementen op een niet openbare locatie die normaal gesproken niet voor evenementen is bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn een festival op een weiland of een niet-openbaar veld of een feest in een leegstaand bedrijfspand. (artikel 5.63, lid 2 onder b Bkl).
- Evenementen op een locatie waar de kernactiviteit het houden van evenementen is. Voorbeelden hiervan zijn een concertzaal of een niet-openbaar evenemententerrein.
- Festiviteiten als onderdeel van één activiteit waarbij de instructieregels voor activiteiten van toepassing zijn.
Evenementen in een openbare ruimte of op een niet openbare ruimte die niet specifiek voor evenementen is bedoeld
Voor deze evenementen geldt dat de instructieregels gericht op het bereiken van een aanvaardbaar geluid door activiteiten (paragraaf 5.1.4.2.2 Bkl) niet van toepassing zijn. Dus er zijn geen standaardwaarden of grenswaarden die verplicht opgenomen moeten worden in het omgevingsplan. De gemeente kan zelf bepalen welke regels zij opnemen die borgen dat het geluid van evenementen aanvaardbaar is.
Locatie voor evenementen
Bij een locatie voor evenementen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden voor evenementen (als kernactiviteit) de instructieregels uit het Bkl voor een 'normaal bedrijf'. Zo moet de gemeente voor in- en aanpandige woningen de grenswaarde voor het binnenniveau uit het Bkl opnemen in het omgevingsplan. Zie voor meer informatie de pagina Toelaten bedrijf algemeen en geluid.
Evenementen (festiviteiten) als onderdeel van één activiteit (festiviteitenregeling)
Evenementen vinden vaak plaats als onderdeel van een andere (toegelaten) activiteit. Bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of een sportkantine. Het bevoegd gezag bepaalt wat voor die activiteit op die locatie aanvaardbaar is en hoe dit in toelatingsregels wordt geborgd. Daarvoor gelden de instructieregels voor een ‘normaal’ bedrijf. Zie voor meer informatie de pagina Toelaten bedrijf algemeen en geluid.
Op basis van de festiviteitenregeling (artikel 5.68 Bkl) kan de gemeente het volgende regelen:
- Dat de immissiewaarden uit het omgevingsplan voor die activiteit niet gelden bij specifieke festiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn carnaval of Koningsdag.
- Dat de immissiewaarden voor maximaal 12 festiviteiten niet gelden. Bijvoorbeeld als deze plaatsvinden bij een op die locatie toegelaten horeca-activiteit.
Deze laatste toepassing van de festiviteitenregeling kan per locatie, per gebied of per activiteit of een combinatie daarvan uitgewerkt worden.
Locatie voor evenementen
Een locatie waar de kernactiviteit het houden van evenementen is, bijvoorbeeld een concertzaal of een speciaal voor evenementen ingericht niet-openbaar terrein.