Gebruiksregels gemeentelijke weg in het Omgevingsplan
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet staan er voor een gemeentelijke weg gebruiksregels in het nieuwe Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en tijdelijke Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) deel van het omgevingsplan.
Tijdelijk deel omgevingsplan
Er staat een beperkt aantal gebruiksregels voor een gemeentelijke weg in de bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) omgevingsplan.
- Artikel 22.56 bruidsschat regelt het geluid van laden en lossen op de openbare weg. Komt het geluid van het laden en lossen op de openbare weg door de activiteiten van een bedrijf? Dan valt dat geluid onder de gebruiksregels voor dat bedrijf.
- Artikel 22.144 bruidsschat regelt het lozen van afvloeiend hemelwater van een gemeentelijke weg. Dit hemelwater kan geloosd worden in de bodem of in een schoonwaterriool. Afvloeiend hemelwater wordt alleen in een vuilwaterriool geloosd als het niet anders kan.
Ook in de bestaande planologische regels (bestemmingsplannen) in het tijdelijk deel omgevingsplan kunnen gebruiksregels staan. Die hebben dan vaak betrekking op parkeren en laden en lossen.
Nieuw deel omgevingsplan
Voor het nieuwe deel bepaalt de gemeente zelf of en welke gebruiksregels voor gemeentelijke wegen er in het omgevingsplan komen. Het gaat dan om regels over laden en lossen, parkeren, plaatsen van spandoeken, containers en standplaatsen van kramen. Daarbij moet het omgevingsplan voldoen aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Er kunnen in het omgevingsplan geen verkeersregels worden opgenomen.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina's Staalkaarten omgevingsplan, Staalkaart integratie verordeningen in het omgevingsplan deel I en Staalkaart verordeningen in het omgevingsplan deel II van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Lokale verordeningen
De regels voor de fysieke leefomgeving, zoals over het plaatsen van containers op de openbare weg, komen in het omgevingsplan. In de overgangsfase van het omgevingsplan blijven de regels uit de gemeentelijke verordeningen gewoon van kracht. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Algemene plaatselijke verordening (Apv), Deze regels moeten voor eind 2031 worden omgezet naar het omgevingsplan.
Meer informatie vindt u op de pagina Overgangsfase omgevingsplan tot eind 2031.
Wegenverkeerswet 1994
De Wegenverkeerswet 1994 (Wvw 1994) vormt de basis voor alle verkeersregels. Deze wet regelt vooral de doorstroming van het verkeer en het voorkomen van gevaar en hinder op de weg. Maar ook het milieu speelt een rol in de Wvw 1994. Op basis van deze wet kan bijvoorbeeld een milieuzone worden ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hierdoor mogen bepaalde vervuilende auto’s niet meer rijden in delen van de stad.
Verkeersregels gericht op een goede en veilige afhandeling van het verkeer kunnen niet in het omgevingsplan worden opgenomen. Dit is geregeld in artikel 1.4 Omgevingswet.
Besluit administratieve bepalingen over het wegverkeer
Het Besluit administratieve bepalingen over het wegverkeer (Babw) geeft instructies over de plaatsing en het verwijderen van een verkeersteken. Daarnaast regelt het Babw voor welke verkeerstekens een officieel verkeersbesluit is vereist. Bijvoorbeeld met het bord eenrichtingverkeer of een bord voor snelheidsbeperking. Bij een verkeersbesluit gaat het in de eerste plaats om een goede en veilige afhandeling van het verkeer. Daarnaast kan hinder voor de omgeving en de gevolgen voor het milieu een rol spelen bij een verkeersbesluit. Dit staat in artikel 2, lid 2 Wvw 1994. Dit is de basis voor het instellen van een milieuzone.
Geluid in het verkeersbesluit
Bij het nemen van een verkeersbesluit moet de gemeente expliciet rekening houden met geluid (artikel 21a Babw). Als het verkeersbesluit leidt tot een toename van minimaal 1,5 dB dan moet het geluid beoordeeld worden. De gemeente doet dat op basis van artikel 5.1.4.2a.3 van het Besluit kwaliteit leefomgeving: Geluid afkomstig van wegen en lokale spoorwegen zonder geluidproductieplafonds als omgevingswaarden. Als het nodig is worden geluidbeperkende maatregelen toegepast.
Meer informatie vindt u op de pagina: Toepassingsbereik instructieregels over toelaten lokale (spoor)weg.
Wet vervoer gevaarlijke stoffen
Op basis van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvvg) kan de gemeente wegen aanwijzen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Langs deze wegen worden de routeborden gevaarlijke stoffen uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) geplaatst. Deze wegen moeten aansluiten op het provinciaal en rijkswegennet of op de aangewezen routes voor gevaarlijke stoffen van buurgemeenten.