Toelaten gemeentelijke weg en water
Het toelaten van een nieuwe weg of het wijzigen van een bestaande gemeentelijke weg kan effect hebben op de waterhuishouding. Bijvoorbeeld doordat water minder goed kan weglopen als er meer verharding wordt aangelegd. Bij het toelaten van gemeentelijke wegen speelt water mee bij een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Invloed op de omgeving
De toename van verhard oppervlak of werkzaamheden aan of bij een waterkering kunnen effect hebben op de waterhuishouding en waterveiligheid. Er kan wateroverlast optreden omdat regenwater niet meer goed opgevangen of afgevoerd kan worden. Of er kan beschadiging van de waterkering optreden.
Beoordelen en borgen gemeentelijke wegen en water
Bij het toelaten van gemeentelijke wegen beoordeelt de gemeente of de weg effect heeft op de waterhuishouding en waterveiligheid. En of er maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het realiseren van extra wateroppervlak. De gemeente stemt dit af met de waterbeheerder. De waterbeheerder beoordeelt of er negatief effect kan optreden en of de voorgestelde maatregelen afdoende zijn.
Meer informatie vindt u op de pagina Beschermen van waterbelangen.
Compensatie verhard oppervlak
In de waterschapsverordening of het beleid van de waterbeheerder staat of de toename aan verhard oppervlak gecompenseerd wordt. Hiervoor kan de aanleg van extra wateroppervlak nodig zijn. Dit hangt af van de locatie en bodemgesteldheid.
Sommige waterbeheerders hanteren ook een ondergrens voor wanneer watercompensatie nodig is. Bij een kleinschalige ontwikkeling is watercompensatie niet altijd nodig. Dit verschilt per waterbeheerder.
Bij de aanleg of wijziging van wegen is soms ook sprake van het dempen of verleggen van sloten. Dit dempen moet ook gecompenseerd worden.