Toelaten hoogspanningsverbinding en geluid
Bij het toelaten van een hoogspanningsverbinding op een locatie speelt geluid meestal een rol. Er kan sprake zijn van windfluiten en knetterend geluid door elektrische ontladingen (coronageluid). Bij het toelaten van hoogspanningsverbindingen speelt geluid mee bij een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.
Invloed op de omgeving
Een hoogspanningsverbinding kan op verschillende manieren geluid veroorzaken. Bij harde wind kan een hoogspanningsverbinding allereerst geluid veroorzaken door het gieren van de wind. Dit heet ook wel windfluiten. Daarnaast kan een hoogspanningsverbinding zogenaamd 'coronageluid' veroorzaken.
Windfluiten bij hoge windsnelheden
Windfluiten kan voorkomen bij hoge windsnelheden. Windfluiten is een vorm van hoogfrequent geluid. Dit type geluid neemt met de afstand sterker af dan geluiden in een lagere frequentie. De vormgeving van de masten heeft invloed op het voorkomen van windfluiten.
Coronageluid bij vochtig weer
Corona is een ontlading die geluid kan produceren. Dit geluid is vooral te horen bij vochtig weer zoals mist. Doordat stroom onderweg op de geleider een oneffenheid tegenkomt, treedt de corona op. Het geluid dat dit teweeg brengt, betreft een krakend, knetterend of knisperend geluid.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat coronageluid hinderlijker is dan wegverkeerslawaai. De hinder door coronageluid komt ongeveer overeen met de hinder door een 4 dB(A) hoger gemiddeld geluidniveau van wegverkeer. Deze vergelijking is gemaakt op basis van een gemiddeld geluidniveau over een periode van 5 min.
Beoordelen coronageluid en windfluiten
Er is voor het specifieke coronageluid en windfluiten in Nederland en ook internationaal geen (wettelijk) toetsingskader voorhanden. Afweging vindt plaats op basis van een evenwichtige toedeling van functies.
Meer informatie
Meer informatie kunt u lezen in het volgende onderzoek: