Toelaten horeca en geluid
Bij het toelaten van horeca op een locatie speelt geluid meestal een belangrijke rol. Horeca kan door muziek, stemgeluid en installaties geluidhinder geven op de omgeving. Instructieregels zorgen dat het geluid van horeca op woningen en andere geluidgevoelige functies aanvaardbaar is.
Horeca en geluid
De horeca is divers en omvat onder meer hotels, broodjeszaken, kroegen, discotheken en restaurants. Dit levert onder andere verschillen op in openingstijden, het soort publiek, en de aanwezigheid van muziek. Tezamen levert dat ook een grote diversiteit op in de geluiduitstraling van horeca. Belangrijke bronnen van geluid bij horeca zijn:
- installatiegeluid zoals van luchtbehandelingsinstallaties en afzuiging
- muziekgeluid anders dan achtergrondmuziek
- stemgeluid van komende en gaande bezoekers of bezoekers op een terras
- geluiden van vertrekkend en aankomend verkeer, zoals toeteren en autoportieren
Invloed op de omgeving
Niet elke horeca is geschikt voor elke locatie. Een lunchroom met relatief weinig bezoekers kan goed in een woonomgeving. Een horecacomplex met feestzalen past alleen met veel maatregelen in een woonomgeving. Door de vele bezoekers en de (live-) muziek past deze beter in een gemengde omgeving, liefst aan een goede ontsluitingsweg. Danscafés, studentencafés en dergelijke passen goed in het centrum van een stad waar meer geluid op straat acceptabel is. Bij het toelaten van horeca op een dergelijke locatie zal soms meer aandacht nodig zijn voor het geluid aan de achterkant van de horecagelegenheid. Bijvoorbeeld als een terras daar grenst aan woningen.
Maatregelen om geluid te beperken
Bij het toelaten van een horecagelegenheid zijn er een aantal mogelijkheden om de hoeveelheid geluid op bestaande woningen of andere geluidgevoelige functies te verminderen. Enkele voorbeelden:
- Afstand houden tussen Horeca en geluidgevoelige gebouwen.
- Het horecapand isoleren.
- Een geluidssluis maken bij de entree.
- Het gebruiken van een geluidbegrenzer op de muziekinstallatie.
- De openingstijden beperken van een terras.
- Gedragsregels opstellen, bijvoorbeeld geen glas in een glasbak na 22.00 uur.
Beoordelen en borgen
De toelatingsregels in het omgevingsplan moeten zorgen dat het geluid van een horecagelegenheid aanvaardbaar is. In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan instructieregels over geluid door activiteiten zoals horeca. Deze regels richten zich op geluidgevoelige gebouwen.
Wat aanvaardbaar is en hoe dit in toelatingsregels wordt geborgd, is aan het bevoegd gezag. Voor in- en aanpandige woningen moet de grenswaarde voor het binnenniveau uit het Bkl in het omgevingsplan opgenomen worden. Daarnaast kan de gemeente geluidgevoelige gebouwen beschermen met het opnemen van een immissiewaarde, maatregelen of een combinatie ervan.
Deze regels kunnen per gebied, per activiteit of per locatie opgesteld worden. Zo kan het bevoegd gezag bijvoorbeeld, de bestaande horecaconcentratiegebieden opnemen in het omgevingsplan. Hier zijn dan hogere geluidsniveaus acceptabel dan bij horeca in een woonwijk.
Stemgeluid
Voor horeca kan ook het stemgeluid van bezoekers op een terras een belangrijke oorzaak van geluidhinder zijn. Het stemgeluid moet daarom altijd in de beoordeling worden meegenomen.
Het toepassen van een immissiewaarde om stemgeluid zoals praten en schreeuwen te reguleren mag niet op basis van de instructieregels uit het Bkl. Maatregelen voorschrijven om stemgeluid te voorkomen of te beperken mag wel. Bijvoorbeeld door het aantal bezoekers op het terras te beperken door de omvang van het terras te maximeren. Als er sprake is van zang of als het stemgeluid is vermengd met muziekgeluid, is het toepassen van een immissiewaarde wel mogelijk.