Lijst van horecacategorieën
Veel gemeenten gebruiken een eigen indeling voor horeca: de Lijst van Horeca-activiteiten. Een dergelijke indeling kan ook onder de Omgevingswet gebruikt worden.
Het horecabeleid geeft aan welke horecacategorie waar wenselijk is. Bijvoorbeeld zwaardere horeca in het centrum en lichte horeca in woongebieden. In de regels van het omgevingsplan staat welke horecacategorie is toegestaan.
De uitleg van deze categorieën staat in de Lijst van horeca-inrichtingen of -categorieën in de bijlage. Deze indeling in horecacategorieën kan per gemeente verschillen. Hieronder enkele voorbeelden.
Voorbeeld 1: Utrecht
Categorie | Horeca |
---|---|
A1. | discotheek, bar-dancing |
A2. | zaalverhuur |
B. | café, bar, brasserie |
C. | cafetaria, snackbar, grillroom, fastfoodrestaurant, automatiek, snelbuffet |
D1. | Restaurant, bistro, crêperie, |
D2. | lunchroom, koffiebar, koffie-/theehuis, IJssalon |
Voorbeeld 2: Amsterdam
Categorie | Horeca |
---|---|
Horeca I | Een bedrijf of inrichting gericht op de verkoop van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide kleine etenswaren, het verstrekken van alcoholvrije dranken en/of het verstrekken van consumptie-ijs, zoals een fastfoodrestaurant, cafetaria, snackbar, shoarmazaken, lunchroom, koffie-theehuis of ijssalon. |
Horeca IIa | Een bedrijf of inrichting gericht op de verhuur van zalen aan gezelschappen, al dan niet in combinatie met het verstrekken van eten en drinken en/of een gelegenheid alleen toegankelijk voor leden, zoals een zalenverhuurbedrijf of sociëteit. |
Horeca III | Een bedrijf of inrichting gericht op het verstrekken van sterke alcoholische dranken, zoals een café of bar. |
Horeca IV | Een bedrijf of inrichting gericht op het verstrekken van ter plaatse bereide maaltijden, inclusief (alcoholische) dranken, zoals een restaurant, eetcafé of bistro. |
Horeca V | Een bedrijf of inrichting gericht op het aanbieden van logies, zoals een hotel of pension. |