Geluid bij een kinderdagverblijf in het tijdelijk en nieuw deel omgevingsplan
In het omgevingsplan staan regels voor de bescherming tegen geluid door activiteiten, zoals een kinderdagverblijf. De regels voor een kinderdagverblijf staan eerst in het tijdelijk Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) deel van het omgevingsplan. Dit tijdelijke deel bestaat uit de bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en planologische regels. In de bruidsschat omgevingsplan staan regels over geluid. Daarnaast kunnen ook in de planologische regels van het tijdelijk deel omgevingsplan (de oude bestemmingsplannen) regels voor geluid staan. Deze richten zich bij een kinderdagverblijf vooral het gebruik van de speelplaats.
Gemeenten kunnen daarna de regels voor geluid van kinderdagverblijven op hun grondgebied aanpassen. Deze komen dan in het nieuwe deel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het omgevingsplan.
Regels voor te beschermen objecten bij kinderdagverblijven
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
De regels in het tijdelijk deel van het omgevingsplan hebben betrekking op aanwezige en tijdelijke geluidgevoelige gebouwen (artikel 1.1 en 22.55 bruidsschat omgevingsplan).
Regels in nieuw deel omgevingsplan
Op basis van de instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden de regels in het nieuwe deel ook voor geprojecteerde geluidgevoelige gebouwen. Gebruiksregels om tijdelijke geluidgevoelige gebouwen te beschermen hoeven niet in het omgevingsplan te staan.
Beschermingsniveau bij kinderdagverblijven
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
Het beschermingsniveau voor geluid van een kinderdagverblijf is in de bruidsschat niet veranderd ten opzichte van het Activiteitenbesluit. Bij de bepaling van het geluid wordt het stemgeluid van kinderen op de speelplaats niet meegenomen. Dat staat in artikel 22.70 bruidsschat.
Regels in nieuw deel omgevingsplan
In het nieuwe deel van het omgevingsplan bepaalt de gemeente zelf het beschermingsniveau, op basis van de instructieregels uit het Bkl uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Gebruikt de gemeente een immissiewaarde in het omgevingsplan? Dan mag het stemgeluid van spelende kinderen niet worden meegenomen in de toetsing van geluid. Dit volgt uit de instructieregels uit het Bkl. Om geluidhinder door stemgeluid van spelende kinderen te voorkomen kunnen er wel andere regels in het nieuwe deel omgevingsplan staan.
Maatwerkvoorschriften
Bestaande maatwerkvoorschriften voor geluid uit de tijd voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven geldig (artikel 8.1.5 Invoeringsbesluit Omgevingswet).
De algemene mogelijkheid voor het opstellen van maatwerkvoorschriften in de bruidsschat geldt ook voor geluid. De instructieregels uit het Bkl gelden bij het stellen van een maatwerkvoorschrift op grond van de bruidsschat.
In het nieuwe deel van het omgevingsplan regelt de gemeenteraad of en in welke vorm zij het opstellen van maatwerkvoorschriften, door Burgemeester en wethouders, mogelijk maakt. De mogelijkheden voor maatwerk in het omgevingsplan moeten passen binnen de instructieregels van het Bkl.
Meten en berekenen geluid bij kinderdagverblijven
Paragraaf 6.2.1 (Geluid) Omgevingsregeling is van toepassing op het bepalen van het geluid door een activiteit. Het geluid van kinderdagverblijven moet u bepalen volgens meet- en rekenmethode geluid industrie in bijlage IVh, Omgevingsregeling.