Welke regels gelden voor covergisten?
Het covergisten van mest valt onder de aangewezen milieubelastende activiteit: bedrijf voor mestbehandeling (paragraaf 3.6.8 Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal)). En soms ook onder de milieubelastende activiteit: grootschalige mestverwerking (paragraaf 3.3.14 Bal).
Milieubelastende activiteit(en)
Het covergisten van mest valt onder de aangewezen milieubelastende activiteit Bedrijf voor mestbehandeling (paragraaf 3.6.8). Voor het vergisten van dierlijke meststoffen in combinatie met afvalstoffen is altijd een omgevingsvergunning milieubelastende activiteit nodig. Dit staat in artikel 3.226 lid 1b van het Bal. Ook voor het vergisten van dierlijke meststoffen in combinatie met plantaardig materiaal dat geen afvalstof is, is een omgevingsvergunning milieubelastende activiteit nodig. Dit staat in artikel 3.226 lid 1c van het Bal.
Als het bedrijf meer dan 25.000 m3 mest van derden vergist, valt het onder de milieubelastende activiteit Grootschalige mestverwerking (paragraaf 3.3.14). Hiervoor is altijd een omgevingsvergunning milieubelastende activiteit nodig.
Als het bedrijf meer dan 100 ton per dag (anaeroob) vergist, is het een IPPC-installatie. Er is dan sprake van het nuttig toepassen van afvalstoffen (categorie 5.3b).
Regels voor vergisten
De eisen voor vergisten staan in paragraaf 4.88 (mestvergistingsinstallatie). Deze eisen gelden ook voor covergisten. Het covergisten van mest is qua proces grotendeels hetzelfde als het monovergisten van mest. De milieugevolgen van covergisting kunnen anders of groter zijn dan bij monovergisting. Dit komt door het gebruik van covergistingsmaterialen.
In de omgevingsvergunning milieubelastende activiteit neemt u aanvullende eisen op vanwege het gebruik van covergistingsmaterialen. Aandachtspunten zijn:
- Bij gebruik van covergistingsmaterialen met een relatief hoog zwavelgehalte, zoals koolsoorten en eiwitrijk materiaal, is het gehalte waterstofsulfide een aandachtspunt.
- Het covergistingsmateriaal kan zorgen voor een agressiever klimaat in de vergistingstank dan bij alleen maar mest vergisten. Het kan dan nodig zijn om de bodem en wanden van de vergistingstank extra te beschermen. Dit kan met een coating of een materiaal dat bestand is tegen de inwerking van de vergiste mest en de daarbij vrijkomende gassen en stoffen.
Let op: De eisen in paragraaf 4.88 gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.6.8 Bedrijf voor mestbehandeling. De eisen gelden niet als meer dan 25.000 m3 mest van derden wordt covergist. Dit is grootschalige mestverwerking. U neemt dan eisen op in de omgevingsvergunning milieubelastende activiteit.
Gezondheid
Het rapport ‘Nut en risico’s van covergisting’ (Commissie Deskundigen Meststoffenwet, 2015) concludeert dat de risico’s van verspreiding van ziekteverwekkende micro-organismen (pathogenen) door covergisting gering zijn.
Regels voor opslaan covergistingsmaterialen
Voor het opslaan van vaste covergistingsmaterialen staan er eisen in paragraaf 4.104 van het Bal. Veel covergistingsmaterialen zullen namelijk vallen in de categorie vermestende goederen.
Als de eisen in paragraaf 4.104 niet gelden voor bepaalde covergistingsmaterialen kunt u hiervoor eventueel eisen in de vergunning opnemen.
Voor het opslaan van vloeibare covergistingsmaterialen staan er geen eisen in het Bal. Deze neemt u dan op in de omgevingsvergunning. Meestal vindt opslag plaats in een tank, silo of bassin. Dat kan ook een betonnen ondergrondse bak zijn. Dit zal meestal voldoende zijn.
Mogelijk zijn aanvullende eisen nodig vanwege geur van covergistingsmaterialen.
Let op: De eisen in paragraaf 4.104 alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.6.8. De eisen gelden niet als meer dan 25.000 m3 mest van derden wordt covergist. Dit is grootschalige mestverwerking. U neemt dan eisen op in de omgevingsvergunning milieubelastende activiteit.
Regels vanwege verwerken van afvalstoffen
Voor covergistingsmaterialen die afvalstoffen zijn, gelden ook de eisen in hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer. Voor het doelmatig beheer van afvalstoffen moet het digestaat als meststof kunnen worden toegepast. Deze eisen staan in de Meststoffenwet.
Vanwege activiteiten met afvalstoffen moet u bij uitbreidingen of andere wijzigingen altijd beoordelen of een milieueffectrapport nodig is.
Regels voor transport van covergistingsmaterialen
Voor covergistingsmaterialen die afvalstoffen zijn, gelden regels voor transport.
Bevoegd gezag
De gemeente is het bevoegd gezag voor covergisting. Gedeputeerde Staten zijn alleen bevoegd gezag bij grootschalige mestverwerking. Dat is bij covergisten van meer dan 25.000 m3 mest van derden.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.