Endotoxinen
Endotoxinen zijn celwandresten van bacteriën die bij mensen onder meer luchtwegklachten kunnen veroorzaken. Endotoxinen verspreiden zich via stof uit stallen. Er kan ook uitstoot zijn bij mestopslag en -overslag, mestbehandeling en mestverspreiding op het land. Pluimvee en varkens zijn de belangrijkste bronnen.
Wat endotoxinen zijn
Endotoxinen zijn celwandresten van bacteriën. Als deze organismen afsterven, komen de endotoxinen vrij. De endotoxinen binden zich aan bacterieresten, stofdeeltjes of waterdeeltjes. Ze kunnen zich gemakkelijk in de omgeving verspreiden. Het inademen van endotoxinen kan leiden tot ontstekingsreacties en luchtwegaandoeningen. Maar endotoxinen kunnen ook beschermende effecten hebben, bijvoorbeeld minder allergie.
Zie voor meer informatie de website van het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid.
Endotoxinen en gezondheid omwonenden
In 2019 verscheen het rapport Risicomodellering veehouderij en gezondheid (RVG): modellering van regionale endotoxineconcentraties en relaties met gezondheidseffecten. In dit onderzoek koppelden wetenschappers de (gemodelleerde) concentraties endotoxinen en fijnstof aan gezondheidsgegevens binnen de VGO-studie. Daaruit bleek dat de gezondheidseffecten van wonen bij een veehouderij beter te verklaren zijn door blootstelling aan endotoxinen dan aan fijnstof (PM10). Het is mogelijk dat endotoxinen zelf effecten veroorzaken, maar stof van veehouderijen bevat ook andere microbiële componenten die vergelijkbare effecten kunnen veroorzaken.
In 2024 bleek uit Nederlands onderzoek dat de longcapaciteit van omwonenden iets afneemt na kortdurende blootstelling aan endotoxinen, vooral bij mensen die al astma of COPD hadden.
Toetsingskader
Het bevoegd gezag bepaalt of – en zo ja, welke – maatregelen voor endotoxinen nodig zijn. Voor endotoxinen is er geen landelijk toetsingskader. In een brief aan de Tweede Kamer (Kamerstuk 28 973, nr 214) beschrijft de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe regionale overheden kunnen omgaan met endotoxinen. Een regionale aanpak past beter dan een landelijk toetsingskader, omdat het gebied met een hoge endotoxinenbelasting klein is. Regionale overheden kunnen zelf een omgevingswaarde vaststellen of andere maatregelen nemen. Het is een eigen afweging van gemeenten en provincies of, en hoe, ze blootstelling aan endotoxinen een plek willen geven in hun beleid.
Met een ruimtelijk rekenmodel is het mogelijk om te voorspellen in welke gebieden deze waarde overschreden wordt en het nodig is om passende maatregelen te nemen. Het kan gaan om maatregelen via de omgevingsvergunning milieubelastende activiteit, maar ook met regels in het omgevingsplan.
Maatregelen
Voldoende afstand is vaak een passende maatregel. Endotoxinen worden verspreid via stof. Endotoxinen zitten gehecht aan stofdeeltjes, met name de stofdeeltjes groter dan PM10. Dat grove stof slaat relatief snel neer, zodat het zich niet ver verspreidt. Vanwege geur en fijnstof moet er al een bepaalde afstand zijn tussen stallen en een gevoelig object. Als de veehouderij voldoet aan deze afstanden, zal bijna altijd ook worden voldaan aan de advieswaarde van 30 EU/m3. EU is de afkorting voor Endotoxine Unit (endotoxine eenheid). Dit is een maat voor de activiteit van het endotoxine.
Een aantal maatregelen dat de uitstoot van fijnstof beperkt, zal ook de uitstoot van endotoxinen verminderen. U leest hierover meer op de pagina Emissiebeperkende maatregelen.
Advieswaarde
In 2012 heeft de Gezondheidsraad het advies Gezondheidsrisico’s rond veehouderijen uitgebracht. Hierin adviseert de Gezondheidsraad een gezondheidskundige advieswaarde voor endotoxinen van 30 EU/m3. Het bevoegd gezag is niet verplicht om bij de beoordeling te toetsen aan de advieswaarde voor endotoxinen van de Gezondheidsraad (zie ECLI:NL:RVS:2018:2395).
Onderzoeken
- Risicomodellering veehouderij en gezondheid (RVG): modellering van regionale endotoxineconcentraties en relaties met gezondheidseffecten (februari 2019)
- Additionele maatregelen ter vermindering van emissies van bioaerosolen uit stallen:verkenning van opties, kosten en effecten op de gezondheidslast van omwonenden (juni 2016)
- Eindrapport van de metingen van emissies van endotoxinen uit de veehouderij (juni 2016).