Systeembeschrijving
Een emissiearme vloer is een huisvestingssysteem. Meestal is dat aanwezig om aan wet- en regelgeving te voldoen. Voor die vloer gelden dan eisen. Deze eisen staan in de systeembeschrijving die hoort bij de vloer. Dit staat in artikel 4.5 van de Omgevingsregeling Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). In artikel 4.817 van het Bal staat dat een huisvestingssysteem moet voldoen aan de bij ministeriële regeling gestelde regels. Als de vloer niet aan de eisen voldoet uit de systeembeschrijving, zal het bevoegd gezag de stal beoordelen als overige huisvesting.
In de systeembeschrijving staan eisen voor de technische uitvoering en voor het gebruik van de emissiearme vloer. De systeembeschrijving wordt ook leaflet of stalbeschrijving genoemd.
Codes stalsystemen
Welke emissiearme vloer in een stal aanwezig is, blijkt uit de omgevingsvergunning milieubelastende activiteit en meestal ook uit de omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit. Hierin staan namelijk de codes van de aanwezige stalsystemen en de nummers van de systeembeschrijvingen die daarbij horen. Deze codes en nummers zijn terug te vinden in Bijlage V van de Omgevingsregeling,
De emissiearme vloer moet aan de nieuwste versie van de systeembeschrijving voldoen.
Verschillende vloeren in één stal
In elke systeembeschrijving staat dat de doorsteken, de wachtruimte en de doorlopen een andere vloer mogen hebben. Een andere vloer is een ander, in de Omgevingsregeling opgenomen, emissiearm vloersysteem of een dichte vloer. Op deze plaatsen mag de breedte van de vloerplaten ook kleiner zijn dan voor het emissiearme systeem nodig is. Dit mag niet een nadeel zijn voor de emissiereductie.
Zit er in de doorsteken, de wachtruimte en de doorlopen een ander emissiearm systeem, waardoor extra emissie vanuit de kelder kan optreden (schoorsteeneffect)? Dan moet bij elke overgang naar een ander vloersysteem in de mestkelder een stankafsluiter zitten.