Werkinstructie, onderhoud en controle bij luchtwassers
De veehouder moet ervoor zorgen dat een luchtwasser goed werkt, zodat emissies in de lucht beperkt worden. Daarom moet de veehouder een werkinstructie hebben en is onderhoud en controle nodig. Dit staat in artikel 4.827 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Onderhoud en controle
De veehouder laat de luchtwasser elk jaar onderhouden en controleren door iemand die daar de juiste deskundigheid voor heeft.
Werkinstructie
In de werkinstructie staat in ieder geval
- hoe en hoe vaak de luchtwasser wordt schoongemaakt
- hoe, hoe vaak, door wie en waarop de luchtwasser wordt gecontroleerd; dit zijn zowel de controles door de veehouder zelf als de controles door een deskundige
- wat de acties zijn als het monitoringsysteem een signaal geeft
Wanneer een geregistreerde waarde niet binnen de bandbreedte ligt, moet de veehouder direct maatregelen nemen. In de werkinstructie moet daarom per parameter staan:
- wat de mogelijke oorzaak kan zijn van de afwijkende waarde
- wie actie onderneemt, en
- wat de actie inhoudt
Het gaat niet alleen om de afwijking van elke afzonderlijke parameter. De veehouder moet ook de afwijkingen van de verschillende parameters in onderlinge samenhang bekijken.
De werkinstructie hoort bij de aanwezige luchtwasser. Dit betekent dat rekening is gehouden met het geïnstalleerde luchtwassysteem en met de specifieke bedrijfssituatie. Is er bijvoorbeeld een doseerinstallatie voor neutraliseren van de zuurgraad van het waswater dan moet dit ook in de werkinstructie staan.
De veehouder kan zelf de vorm en inhoud van de werkinstructie bepalen en is daar ook verantwoordelijk voor. Dit kan in samenwerking met de leverancier van de luchtwasser. Als met de werkinstructie de goede werking van de luchtwasser niet wordt bereikt kan het bevoegd gezag met maatwerk aanvullende voorschriften vaststellen.
Door wie?
De veehouder stelt werkinstructie op. Hij kan dit ook samen met de leverancier of installateur van de luchtwasser doen, of het door hem laten doen. Duidelijk moet zijn in welke gevallen:
- de veehouder een externe deskundige inschakelt (en wie dit dan is).
- de veehouder zelf actie onderneemt.
Onderhoudscontract
In de werkinstructie moet ook staan wie het onderhoud aan de luchtwasinstallatie uitvoert en wanneer. Welk onderhoud doet de veehouder zelf? Voor welk onderhoud is de inzet van een deskundige nodig?
In het onderhoudscontract staat de jaarlijkse controle en het onderhoud van het luchtwassysteem. In het contract staan de taken van de leverancier/deskundige partij, zoals het uitvoeren van een onderhoudsbeurt. Denk hierbij ook aan de halfjaarlijkse kalibratie van de pH- en EC-elektroden. Ook gaat het contract in op taken voor de gebruiker. Zoals de uitvoering van een regelmatige controle en het schoonmaken van de installatie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.