Controle waswaterdebiet bij luchtwassers
Het waswaterdebiet is de hoeveelheid waswater die per uur over het filterpakket wordt verdeeld. Dit hangt af van het vermogen van de waswaterpomp en de grootte van de openingen van de sproeiers. De laagdebietalarmering waarschuwt als er te weinig waswater naar het filterpakket wordt gepompt.
Waswaterpomp
Alle luchtwassystemen hebben een circulatiepomp voor het rondpompen van het waswater (waswaterpomp). Er zijn luchtwassystemen waar continu water over het waspakket moet worden gesproeid. De waswaterpomp moet dan altijd draaien voor een goede werking van het systeem. Er zijn ook luchtwassystemen waarbij de waswaterpomp niet altijd hoeft te draaien. De bevochtiging van het filterpakket vindt dan niet continu plaats, maar bijvoorbeeld met een tijdsinterval.
Het vermogen dat de waswaterpomp levert moet voldoende zijn om de filterpakketten goed te bevochtigen. Dit vermogen staat in de opleveringsverklaring en het elektriciteitsverbruik dat is geregistreerd in de elektronische monitoring moet ermee overeenstemmen.
Waarde waswaterdebiet
Voor een goede werking van de luchtwasser moet een bepaalde hoeveelheid waswater per uur over het filterpakket worden verdeeld. De waarde voor het waswaterdebiet staat in de opleveringsverklaring.
Laagdebietalarmering
De luchtwasser heeft een laagdebietalarmering. Wanneer het waswaterdebiet te laag is, moet dit zichtbaar zijn voor de veehouder. Een exacte meting van het waswaterdebiet is niet nodig. Een eenvoudig systeem, dat bij een te laag waswaterdebiet een signaal geeft, voldoet. Dit signaal is bijvoorbeeld een brandende lamp of een meter die een te laag niveau aangeeft. Na dit signaal is actie nodig van de veehouder om het probleem op te lossen.
Het is niet nodig om achteraf te kunnen zien wanneer het laagdebietalarm is afgegaan. Het is voldoende om bij de controle te kijken naar de werking van dit alarm. Hoe werkt het? Gaat het alarm af bij een te laag waswaterdebiet?