Controle opslag en afvoer spuiwater bij luchtwassers
De samenstelling van het spuiwater en de hoeveelheid ervan verschilt per luchtwassysteem. Bij biologische luchtwassers ontstaat veel spuiwater met lage concentraties stoffen. Bij chemische luchtwassers ontstaat minder spuiwater maar zijn de concentraties hoger.
Controle opslag spuiwater
Het spuiwater wordt tijdelijk op het bedrijf opgeslagen in een tank of een kelder. Toevoegen van het spuiwater aan een opslag voor dierlijke mest mag niet. De voorziening voor het opslaan van spuiwater moet lekdicht zijn. De voorziening voor spuiwater van een chemische luchtwasser moet tegen de corrosieve werking van dit spuiwater kunnen.
Bij het biologisch luchtwassysteem wordt geen zuur gebruikt om de zuurgraad van het waswater op een laag niveau te houden (lager dan neutraal). Daardoor is het spuiwater niet zuur en heeft dus geen corrosieve werking.
Controle afvoer spuiwater
Het lozen van het spuiwater op de riolering mag in principe niet. Dit valt onder de specifieke zorgplicht (Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) artikel 2.11). Mogelijk is daarvan in de Omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteit afgeweken. In dat geval zijn in de vergunning voorschriften opgenomen die gecontroleerd moeten worden. Lozen van het spuiwater op het oppervlaktewater mag niet. Ook dit valt onder de specifieke zorgplicht.
Voor meer informatie over afvoerroutes van spuiwater zie:
Het uitrijden over de bodem valt onder de Meststoffenwet en is toegestaan. Dit spuiwater is namelijk een afvalwaterstroom, die als meststof mag worden gebruikt (zie bijlage Aa van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet).
Drijfmest én spuiwater samen in een mestbassin opslaan, mag niet. In de Meststoffenwet staat dat spuiwater uit een luchtwasser niet mag worden gemengd met dierlijke mest. Het spuiwater mag daarom ook niet worden afgevoerd naar een mestkelder waarin dierlijke mest aanwezig is. Bij het mengen van spuiwater en mest kan het giftige, levensgevaarlijke gas waterstofsulfide ontstaan. Ook kan na menging met dierlijke mest ijzersulfaat ontstaan in het mengsel.
Controle zuivering spuiwater
Het is mogelijk om de hoeveelheid spuiwater uit een biologisch luchtwassysteem te zuiveren voordat het een nieuwe bestemming krijgt. Terugvoer van het gezuiverde water naar de luchtwasser (het water wordt opnieuw ingezet als waswater) mag alleen bij een zuivering op basis omgekeerde osmose. Bij een zuivering op basis van denitrificatie mag het gezuiverde water alleen terug naar de luchtwasser als dit in de systeembeschrijving staat.
Spuiwater giftig
Het spuiwater van een biologische luchtwasser kan giftig zijn. Dit komt omdat in spuiwater van een biologische luchtwasser ammonium, nitriet of nitraat kan zitten. Spuiwater kan zoveel nitriet bevatten dat het na enkele slokken al dodelijk kan zijn. Dit geldt voor dieren én mensen. Het is daarom van belang te voorkomen dat het waswater of spuiwater in het waterleidingcircuit terechtkomt. Of op een andere wijze bij dieren of mensen terecht kan komen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.