Overige aspecten bij controle luchtwassers
Hier staan de aandachtspunten voor overige aspecten die belangrijk (kunnen) zijn voor het controleren van de werking van het luchtwassysteem en de bijkomende voorzieningen.
Registratie gegevens
De veehouder moet gegevens over calamiteiten met het luchtwassysteem, storingen van het luchtwassysteem en onderhoud en reparaties aan de luchtwasser bewaren. De toezichthouder kan deze gegevens gebruiken bij de beoordeling van de geregistreerde data van de elektronische monitoring. Dit voor een goede beeldvorming over de werking van de luchtwasser in de afgelopen periode. Dat de veehouder deze gegevens moet bewaren, hoort bij de specifieke zorgplicht (artikel 2.11 Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)).
Waterverdeling
Bij de (wekelijkse) visuele controle van de luchtwasser door de veehouder zelf is de waswaterverdeling over het filterpakket een aandachtspunt. Belangrijk is dat sprake is van een evenredige verdeling. Uit alle uitstroomopeningen van het bevochtigingssysteem moet waswater stromen. Werken alle sproeiers? Is er geen sprake van een verstopping? Ook moet de veehouder controleren of het gehele oppervlak van het filterpakket wordt bevochtigd. Eventuele bijzonderheden staan in de voorschriften van de leverancier en ook in de opleveringsverklaring.
Wanneer de waterverdeling slecht is moet de veehouder actie ondernemen. Welke actie staat in de werkinstructie. De uitvoering van de actie vermeldt hij in het logboek. De toezichthouder kijkt tijdens de controle ook naar de waswaterverdeling.
Reinigen filterpakket
Door vervuiling van het filterpakket (de filterwand) heeft de ventilatielucht een hogere weerstand. Het filterpakket moet dan ook in ieder geval elk jaar worden gereinigd (zie systeembeschrijving). De veehouder moet de gegevens over de reiniging bewaren en tijdens een milieucontrole laten zien aan de toezichthouder. Belangrijk daarbij is wanneer de reiniging heeft plaatsgevonden. Als het filterpakket vervuild is, zal ook de druk toenemen. De energiekosten zijn dan ook hoger.
Onderhoudscontract
De veehouder kan een onderhoudscontract afsluiten met de leverancier of een andere deskundige partij. In dit contract staat bijvoorbeeld een jaarlijkse controle en onderhoud van het luchtwassysteem. Ook eventuele andere taken van de leverancier of deskundige partij staan hierin. In de werkinstructie moet staan wie het onderhoud aan de luchtwasinstallatie uitvoert en wanneer. Daarbij staat ook welk onderhoud de deskundige doet en welk onderhoud de veehouder zelf doet.
Meerdere units van het type tegenstroom
Als op elke ventilatiekoker een aparte luchtwasunit zit, dan moet elke unit voldoen aan de eisen voor dimensionering. Een ander aandachtspunt is de uitvoering van de wateropvangbak in elke unit en de koppeling hiervan aan een centrale opvangbak/recirculatietank. Ook moet gewaarborgd zijn dat de wasunit automatisch inschakelt als er dieren in de stal zijn. Met een visuele controle valt te controleren hoe dit is uitgevoerd en of dit werkt.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.