Controle uitvoering en gebruik
Na plaatsing van de schuine wand is visueel te controleren of de totale wand aan de eisen voldoet. Deze controle moet plaatsvinden voordat het kanaal wordt afgedekt met roosters en voordat het in gebruik wordt genomen. Ook de hoogte van de overloop kan dan gecontroleerd worden.
Checklists
Het afvoersysteem voor de mest kan alleen gecontroleerd worden voordat het beton van de mestkanalen wordt gestort. In de technische informatiedocumenten ('Schuine wanden in stallen voor varkens' en 'Afvoersystemen voor de varkenshouderij') staan checklists die bij een controle gebruikt kunnen worden.
Controle vooraf
Er zijn 2 controlemomenten. Het is van belang om het afvoersysteem voor de mest te controleren voordat het beton van de mestkanalen wordt gestort. Daarna is het van belang om, voordat de roosters worden gelegd, de volgende aspecten te controleren:
- dimensionering van de mestkanalen en overlooppijpen
- maximaal emitterend mestoppervlak
- materiaal en montage van de schuine wanden.
Wanneer het kanaal is afgedekt met betonnen roosters, zijn de schuine wand en de overlooppijpen niet meer bereikbaar omdat deze roosters niet verwijderd kunnen worden. Bij andere roosters kan dit eventueel wel, maar het verwijderen van de roosters is waarschijnlijk niet wenselijk en tijdrovend. Bij de aanwezigheid van mest zijn niet alle delen van de schuine wand goed zichtbaar. Ook is er dan een risico op schadelijke gassen. Daarom is controle vooraf nodig.
Controle afvoersysteem
Het gaat hier vooral om de eisen die van belang zijn om de mest voldoende snel te laten wegstromen bij het legen van het mestkanaal. Zoals diameter van de afvoerleidingen, hellingshoek, geen haakse bochten. Het is uiteraard ook in het belang van de veehouder dat afvoerleidingen niet verstopt raken.
Dimensionering van de mestkanalen en overlooppijpen
Het gaat hier bijvoorbeeld om de lengte en breedte van het mestkanaal en de diameter van afvoeropeningen en -leidingen (zie tabel 2 technisch informatiedocument afvoersystemen). De hoogte van de overlooppijp is belangrijk, omdat deze het maximaal emitterend oppervlak bepaalt.
Maximaal emitterend mestoppervlak
Op basis van de lengte en de breedte van het mestkanaal en de hoogte van de overlooppijp kunnen we het maximaal emitterend mestoppervlak berekenen. De hoogte van de overlooppijp bepaalt tot hoe hoog de mest kan komen en wat dan de breedte van het mestkanaal is tussen de schuine wand.
Materiaal en montage schuine wanden
De schuine wanden moeten worden gecontroleerd op de volgende aspecten: één geheel, vlak, goed te reinigen, niet-mestaanhechtend, sluitend, juiste hellingshoek, stabiel, vormvast, gebruikte materialen. Voor een controle van gebruikte materialen kan de informatie die de leverancier aan de veehouder heeft verstrekt, gebruikt worden.
Overloop
De overlooppijpen moeten automatisch functioneren als het mestoppervlak te hoog wordt. Ze mogen niet permanent in gebruik zijn als afvoerleiding. Voor het legen van de mestkelder moet een aparte afvoerleiding aanwezig zijn.
Mestopvangput
De mestopvangput moet voldoende groot zijn om de mest uit alle mestkanalen te kunnen opvangen. De mestopvangput moet zijn afgesloten om emissies te voorkomen.
Periodieke controle
Of de schuine wanden daadwerkelijk voldoende sterk zijn en bestand tegen mest, zal blijken als het mestkanaal wordt gebruikt. Dit kan de veehouder periodiek controleren. Vanwege schadelijke gassen moet dit gebeuren op het moment dat het mestkanaal is gereinigd. Het is belangrijk om dit met de veehouder af te stemmen.