Gebruiksregels windturbines en geluid
In het omgevingsplan staan de regels over geluid waaraan windturbines moeten voldoen. Deze regels staan eerst in het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Er kan ook een maatwerkvoorschrift gelden. De gemeente neemt deze over of past de regels aan in het nieuwe deel van het omgevingsplan.
RvS-uitspraak windturbinepark
Een uitspraak van de Raad van State (RvS) over een windturbinepark heeft gevolgen voor het toepassen van direct werkende rijksregels voor windturbineparken onder de Omgevingswet, en in het verlengde daarvan ook voor vergunningverlening en ruimtelijke besluiten. Meer over de gevolgen van de RvS-uitspraak.
Geluid bij windturbines en windparken in tijdelijk en nieuw deel omgevingsplan
In het omgevingsplan staan regels voor de bescherming tegen geluid door activiteiten, zoals een windturbine. De regels voor windturbines en windparken (met een rotordiameter van meer dan 2 meter) staan eerst in het tijdelijk deel van het omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup): in de bruidsschat en in de planologische regels. In de planologische regels kan bijvoorbeeld het type of de maximale hoogte van de windturbine staan. Gemeenten kunnen daarna de regels voor geluid van de windturbines en windparken op hun grondgebied aanpassen. Deze komen dan in het nieuwe deel van het omgevingsplan.
Regels voor te beschermen objecten bij windturbines en windparken
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
De regels in het tijdelijk deel van het omgevingsplan hebben betrekking op aanwezige en tijdelijke geluidgevoelige gebouwen bij een windturbine of windpark (artikel 1.1 en 22.55 bruidsschat omgevingsplan).
Regels in nieuw deel omgevingsplan
Op basis van de instructieregels van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) gelden de regels in het nieuwe deel van het omgevingsplan ook voor geprojecteerde geluidgevoelige gebouwen. De gemeente kan in specifieke situaties ook regels opnemen ter bescherming van andere gebouwen of locaties.
Beschermingsniveau bij windturbines en windparken
Regels in tijdelijk deel omgevingsplan
Het beschermingsniveau bij windturbines en windparken is voor geluid in de bruidsschat gelijk aan het beschermingsniveau uit het Activiteitenbesluit. De afwijkende beoordelingsmaten uit het Activiteitenbesluit (Lden en LNight) zijn in de bruidsschat gehandhaafd. Dit staat in artikel 22.76 bruidsschat.
Regels in nieuw deel omgevingsplan
De instructieregels uit het Bkl zijn gericht op het gebruik van immissiewaarden voor het borgen van het beschermingsniveau. Andere regels gericht op geluid, zoals de werkingsduur, mogen niet in het nieuwe deel van het omgevingsplan staan.
Maatwerkvoorschriften
Bestaande maatwerkvoorschriften voor geluid uit de tijd voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven geldig (art. 8.1.5 Invoeringsbesluit Omgevingswet).
De algemene mogelijkheid voor het opstellen van maatwerkvoorschriften in de bruidsschat geldt ook voor geluid. De instructieregels uit het Bkl gelden bij het stellen van een maatwerkvoorschrift op grond van de bruidsschat.
In het nieuwe deel van het omgevingsplan regelt de gemeente of en in welke vorm zij het opstellen van maatwerkvoorschriften voor windturbines en windparken mogelijk maakt. De mogelijkheden voor maatwerk in het omgevingsplan moeten passen binnen de instructieregels van het Bkl.
Meten en berekenen geluid bij windturbines en windparken
Het geluid bij windturbines en windparken moet u berekenen met behulp van via bijlage XXVI van de Omgevingsregeling. Dit is op grond van artikel 22.78 bruidsschat geregeld in de Omgevingsregeling.
Gegevens en bescheiden
De volgende gegevens worden geregistreerd en vijf jaar bewaard:
- de emissieterm LE, gebaseerd op de effectieve werking gedurende het afgelopen kalenderjaar
- bij een handhavingsmeting: de benodigde gegevens ter bepaling van de windsnelheid op ashoogte.
Dit staat in artikel 22.77 bruidsschat.
Omgevingsplan, tijdelijk deel
Het tijdelijk deel van het omgevingsplan is het omgevingsplan dat bij inwerkingtreding van de Omgevingswet aanwezig is op grond van het overgangsrecht. Het betreft hier de bestaande planologische regels, zoals bijvoorbeeld bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen. Daarnaast gaat het om de regels uit de bruidsschat.
Lees meer over het tijdelijk deel omgevingsplan.