Gebruiksregels in het omgevingsplan
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet staan er voor wonen gebruiksregels in het nieuwe Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) en tijdelijke deel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het omgevingsplan.
Tijdelijk deel omgevingsplan
De gebruiksregels in de bruidsschat omgevingsplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor wonen richten zich vooral op het gebruik van bouwwerken. Bijvoorbeeld: het gebruik mag geen overlast of hinder veroorzaken voor de omgeving. De regels over milieubelastende activiteiten in de bruidsschat gelden niet voor wonen.
Daarnaast kunnen in de bestaande planologische regels (bestemmingsplannen) in het tijdelijk deel omgevingsplan gebruiksregels staan. Zij geven aan of een gebouw gebruikt mag worden om er te wonen. Ook kunnen er regels staan over specifieke activiteiten, zoals bedrijf aan huis of het houden van hobbydieren.
Nieuw deel omgevingsplan
Voor het nieuwe deel bepaalt de gemeente in principe zelf of en welke gebruiksregels er voor een woning in het omgevingsplan komen. Het omgevingsplan moet wel voldoen aan het evenwichtig toedelen van functies en aan de instructieregels uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Daarbij mag ze natuurlijk niet treden in de bevoegdheid van hogere overheden. Ook mag het niet gaan over zaken die in de privésfeer van burgers liggen.
Gebruiksregels in het Besluit bouwwerken leefomgeving
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bevat zeer beperkt gebruiksregels voor woongebouwen. Deze regels uit hoofdstuk 6 richten zich vooral op het waarborgen van de brandveiligheid en energie. Voor appartementengebouwen gelden de regels voor brandveiligheid alleen voor de gemeenschappelijke ruimtes, zoals gangen en vluchtroutes. Voor energie geldt dat een huurder of koper van een woning een afschrift krijgt van het energielabel van de woning.
Voor woningen waarvan minimaal 5 kamers worden verhuurd, geldt een gebruiksmelding. Meer informatie over brandveiligheid en de gebruiksmelding vindt u op de pagina Brandveilig gebruik.
Gebruiksregels in de Algemeen plaatselijke verordening
In de overgangsfase van het omgevingsplan blijven de regels uit de Algemeen plaatselijke verordening (Apv) voor wonen gewoon van kracht. Deze moeten voor eind 2031 worden omgezet naar het omgevingsplan.
Regels die gaan over de openbare orde en wonen komen niet in het omgevingsplan, maar blijven in de Apv.
Gebruiksregels in het Burgerlijk Wetboek
In het Burgerlijk Wetboek staan regels die gelden voor buren onderling. De regels van burenrecht hebben vaak te maken met het voorkomen van hinder (artikelen 5:37 tot en met 5:69 Burgerlijk Wetboek). Het is toegestaan dat buren onderling iets anders overeenkomen. Ook kunnen er in de Apv aangepaste regels staan.
Het burenrecht gaat ook over gebruiksregels. Bijvoorbeeld over de afstand van beplantingen tot de erfgrens. En het gebruik van het erf van de buren voor onderhoud aan de woning.
Gerelateerde pagina's