Toelaten zonnepanelen en ruimtelijke inpassing
Zonnepanelen kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van de omgeving. Zonnepanelen op een dak moeten passen bij het bebouwingsbeeld. Bij zonnepanelen in een zonneweide gaat het om de locatiekeuze en stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing.
Zonnepanelen ruimtelijke inpassen op gebouwen
Bij zonnepanelen op gebouwen is het belangrijk dat zij het bebouwingsbeeld niet verstoren. Als de zonnepanelen op een schuin dak zo goed mogelijk aansluiten bij het dakvlak (zelfde dakhelling) is er meestal geen verstoring.
Op platte daken zijn de zonnepanelen vaak niet zichtbaar als ze terug liggen van de zijkant van het dak en een beperkte bouwhoogte hebben.
Zonnepanelen op het dak van een gebouw zijn daarom onder voorwaarden vergunningvrij.
Bij monumenten en beschermd stads- of dorpsgezicht is het meestal wenselijk zorgvuldiger naar de inpassing op de bebouwing te kijken. Zonnepanelen zijn daar lang niet altijd goed inpasbaar of alleen onder hele strikte voorwaarden.
Zonneweides ruimtelijk inpassen
Bij zonneweides speelt inpassing op een hoger schaalniveau. Op niveau van de stad of het dorp gaat het om de vraag welke locatie geschikt is. Is er binnen het stedelijk gebied een goede locatie voor een zonneweide? Of zijn deze beter in te passen in het buitengebied? Kiest de gemeente voor 1 grote zonneweide of liever meerdere kleine locaties? Daarbij zijn ook de cultuurhistorische waarden van belang. Van belang is dat de structuurbepalende elementen behouden blijven en de ruimtelijk inpassing passend is bij het landschap.
Op de locatie zelf is van belang of de omgeving last kan hebben van de zonneweide door belemmering of vervuiling van het uitzicht. Ook reflectie kan daarbij een rol spelen. Voor een zorgvuldige inpassing in de omgeving kunnen ook maatregelen nodig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aarden wal of beplanting rondom de zonneweide.
Meer informatie
Meer informatie over de ruimtelijke inpassing van zonneweides en zonnepanelen kunt u lezen op de overzichtspagina Zonnepanelen, onder het kopje Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).