Procedure verzoek om nadeelcompensatie
Nadeelcompensatie gaat over schadevergoeding voor rechtmatig overheidsoptreden. De procedure voor een verzoek om schadevergoeding staat los van het besluit dat de schade veroorzaakt.
Omdat de aanvraag los staat van het besluit, hoeft het verzoek om nadeelcompensatie niet te worden ingediend tijdens de procedure over het besluit dat de schade veroorzaakt.
Voor het toekennen van schade, is niet vereist dat er bezwaar of beroep is ingesteld tegen het schadeveroorzakende besluit. De aanvrager van de schadevergoeding hoeft dus geen bezwaar te maken tegen het schadeveroorzakende besluit.
De aanvraag moet het volgende bevatten:
- een aanduiding van de schadeveroorzakende gebeurtenis.
- een opgave van de aard van de geleden of te lijden schade.
- het bedrag van de schade en een specificatie daarvan, voor zover redelijkerwijs mogelijk. Dit staat in artikel 4:127 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een Model aanvraagformulier nadeelcompensatie opgesteld.
Uitvoerend bestuursorgaan is bevoegd gezag
Een verzoek om nadeelcompensatie moeten worden ingediend bij het uitvoerend bestuursorgaan. Dus bij:
- het college van burgemeester en wethouders van de gemeente
- Gedeputeerde Staten van de provincie
- het dagelijks bestuur van het waterschap
- de minister die het aangaat bij de schadeverzoeken over een algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling. Dit regelt artikel 15.8 van de Omgevingswet.
Leges
Het bestuursorgaan kan in een regeling bepalen dat leges moeten worden betaald voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Het bedrag mag niet hoger zijn dan € 500 per aanvraag.
Procedure
Het bestuursorgaan beslist in beginsel binnen 8 weken. Maar als een adviescommissie adviseert over de aanvraag, wordt de beslistermijn in beginsel 6 maanden. Dit regelt artikel 4:130 van de Awb.
De benadeelde kan binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Daarna kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank en hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Geen specifieke regeling voor procedureverordening
In de Omgevingswet staat geen regeling voor een procedureverordening over nadeelcompensatie. Hiervoor bestaan de eigen autonome verordenende bevoegdheden. De regels mogen niet in strijd zijn met hogere regelgeving, zoals de Awb. Ook zijn er bij algemene maatregel van bestuur geen regels gesteld op basis van artikel 15.10 van de Omgevingswet. Decentrale overheden bepalen op welke manier wordt gezorgd dat de procedure duidelijk is.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een Model verordening nadeelcompensatie opgesteld.