Onteigening
Onteigenen is het ontnemen van grondeigendom in het algemeen belang voor het ontwikkelen, gebruiken of beheren van de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld voor woningbouw, infrastructuur, dijkversterking, energietransitie of natuurontwikkeling. Het instrument onteigening wordt toegepast als aankoop niet of niet op tijd lukt. Voorwaarden zijn een algemeen belang, noodzaak en urgentie van de onteigening.
Algemene informatie over onteigening. Wat het is, wie kan onteigenen en onder welke voorwaarden.
De stappen die nodig zijn om te kunnen onteigenen.
De ondersteuning die het Kenniscentrum Onteigeningen biedt aan overheden.
Wat er door de komst van de Omgevingswet is veranderd voor het onderwerp onteigening.
Deel 3 van deze handreiking bevat een systematische uitleg van de regelgeving.
Voor elke stap de wettelijke eisen en benodigde acties. Met modellen voor onteigeningsbeschikkingen, brieven en kennisgevingen.
Downloadpagina met de presentaties van de 1e kennisnetwerkbijeenkomst van het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden op 14 mei 2024 in Utrecht.
Downloadpagina met de presentaties van de 2e kennisnetwerkbijeenkomst van het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden op 19 november 2024 in het Provinciehuis Zuid-Holland.
Nieuws onteigening
De Praktijkgids Onteigening voor Overheden biedt een praktische uitwerking van de stappen in een onteigeningsprocedure volgens de Omgevingswet. Vandaag, 17 december 2024, is versie 3 verschenen.
Op dinsdag 19 november 2024 organiseert het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden een nieuwe kennisnetwerkbijeenkomst.
Het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden houdt op dinsdag 14 mei de eerste kennisnetwerkbijeenkomst in de Jaarbeurs Meetup in Utrecht.
De 'Praktijkgids Onteigening voor Overheden' biedt een praktische uitwerking van de stappen in een onteigeningsprocedure volgens de Omgevingswet. De Praktijkgids is onlangs herzien.