Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
  • Stel uw vraag
Informatiepunt Leefomgeving (naar homepage)
Zoeken in deze site
  1. Home ›
  2. Thema's ›
  3. Praktijksituaties - Toepassing regels in de praktijk ›
  4. Horeca ›
  5. Toelaten ›
  6. Lijst van horecacategorieën
  • Home
  • Actueel
  • Regelgeving
  • Thema's
  • Digitaal stelsel
  • Contact
  • Contact
  • Stel uw vraag

Lijst van horecacategorieën

Veel gemeenten gebruiken een eigen indeling voor horeca: de Lijst van Horeca-activiteiten. Een dergelijke indeling kan ook onder de Omgevingswet gebruikt worden.

Het horecabeleid geeft aan welke horecacategorie waar wenselijk is. Bijvoorbeeld zwaardere horeca in het centrum en lichte horeca in woongebieden. In de regels van het omgevingsplan staat welke horecacategorie is toegestaan.

De uitleg van deze categorieën staat in de Lijst van horeca-inrichtingen of -categorieën in de bijlage. Deze indeling in horecacategorieën kan per gemeente verschillen. Hieronder enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1: Utrecht

Voorbeeld horecacategorieën gemeente Utrecht
Categorie Horeca
A1. discotheek, bar-dancing
A2. zaalverhuur
B. café, bar, brasserie
C. cafetaria, snackbar, grillroom, fastfoodrestaurant, automatiek, snelbuffet
D1. Restaurant, bistro, crêperie,
D2. lunchroom, koffiebar, koffie-/theehuis, IJssalon

Voorbeeld 2: Amsterdam

Voorbeeld horecacategorieën gemeente Amsterdam
Categorie Horeca
Horeca I Een bedrijf of inrichting gericht op de verkoop van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide kleine etenswaren, het verstrekken van alcoholvrije dranken en/of het verstrekken van consumptie-ijs, zoals een fastfoodrestaurant, cafetaria, snackbar, shoarmazaken, lunchroom, koffie-theehuis of ijssalon.
Horeca IIa Een bedrijf of inrichting gericht op de verhuur van zalen aan gezelschappen, al dan niet in combinatie met het verstrekken van eten en drinken en/of een gelegenheid alleen toegankelijk voor leden, zoals een zalenverhuurbedrijf of sociëteit.
Horeca III Een bedrijf of inrichting gericht op het verstrekken van sterke alcoholische dranken, zoals een café of bar.
Horeca IV Een bedrijf of inrichting gericht op het verstrekken van ter plaatse bereide maaltijden, inclusief (alcoholische) dranken, zoals een restaurant, eetcafé of bistro.
Horeca V Een bedrijf of inrichting gericht op het aanbieden van logies, zoals een hotel of pension.


delen

  • Delen op LinkedIn

Vraag het onze experts!

Heeft u beroepsmatig te maken met regelgeving over de leefomgeving, de Omgevingswet of het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hierover kunt u vragen stellen aan onze helpdesk. Wilt u als inwoner meer weten over deze onderwerpen? Neem dan contact op met uw gemeente.

Stel uw vraag

IPLO geeft informatie en beantwoordt vragen

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is het kenniscentrum van de overheid dat uitleg geeft over de Omgevingswet, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de regelgeving voor de leefomgeving. Onze experts geven via de IPLO-website en de helpdesk antwoord op vragen. IPLO maakt deel uit van het interbestuurlijke programma Aan de slag met de Omgevingswet. Meer informatie vindt u op onze pagina Over IPLO.

Service

  • Over IPLO
  • Abonneren
  • Contact
  • Archief
  • Omgevingswet op LinkedIn

Over deze site

  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Kwetsbaarheid melden
Rijksoverheid
UvW - Unie van Waterschappen
VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg - IPO