Ontstaan afvalwater bij het bereiden van gietwater
Bij het bereiden van natriumarm gietwater komt afvalwater (brijn) vrij doordat het water wordt ontdaan van zout met omgekeerde osmose of ionenwisselaars.
Hoe brijn (het afvalwater) bij deze activiteit ontstaat
Natriumarm gietwater is een belangrijke grondstof voor de glastuinbouw. Daarmee wordt de hoeveelheid te lozen drainagewater kleiner. Ook is er een vermindering in de emissie van stikstof en fosfor. De glastuinbouw gebruikt hemelwater van het kasdek voor natriumarm gietwater. Dit hemelwater vangt het bedrijf op in hemelwaterbassins.
Hemelwater kan in belangrijke mate in de behoefte aan natriumarm gietwater voorzien, maar niet volledig. De vraag van de gewassen in de kas naar gietwater loopt namelijk niet gelijk met de natuurlijke neerslag. Daardoor is er soms een tekort aan natriumarm gietwater. In de omgeving van de glastuinbouw is vaak wel grond- of oppervlaktewater beschikbaar. Dat water kan worden onttrokken en gebruikt als gietwater.
Voor direct gebruik op een gewas is dit water vaak te zout. Daarom wordt het ontdaan van zout met omgekeerde osmose of ionenwisselaars. Hierbij ontstaat afvalwater. Dit noemen we brijn.
Lozingsvoorschriften
In paragraaf 4.80 van het Bal staan de rijksregels voor het bereiden van gietwater. Als het bevoegd gezag hierbij via maatwerk een andere lozingsroute toestaat dan de voorgeschreven route, dan gelden decentrale regels.
Zie ook
Overzichtspagina lozingsvoorschriften bij het bereiden van gietwater