Warmtevrachtberekening koelwater
Een lozer moet vooraf de warmtevracht van koelwater berekenen. Dus voordat de lozing echt gaat beginnen. De berekening gaat uit van de warmtevracht als product van debiet en temperatuurverschil. En warmtevracht wordt uitgedrukt in megawatt (= megajoule per seconde, MJ/s).
Formule berekening warmtevracht koelwater
De warmtecapaciteit van het koelwater wordt in deze berekening gelijkgesteld aan 4.190 kilojoule per kubieke meter per graad temperatuursverhoging.
De formule voor de warmtevracht = L x ∆T x W
L = lozingsdebiet (m3/s)
∆T = verschil temperatuur koelwater en temperatuur ontvangend oppervlaktewater in graden Celsius
W = warmtecapaciteit van het koelwater = 4190 kJ/m3 per graad temperatuurstijging
Doel van de warmtevrachtberekening
Het doel van deze berekening is om vooraf te voorkomen dat het ontvangende oppervlaktewater boven de 25 graden wordt opgewarmd. Ook in de zomer.
Bij de berekeningen gebruikt men daarom de temperatuur van zowel het koelwater als van het ontvangende oppervlaktewater.
Nodig voor maatwerk
Soms moeten er aanvullende maatregelen genomen worden. Omdat de warmtevracht per seizoen bijvoorbeeld kan veranderen. Als een lozer niet aan de waterkwaliteitsdoelstellingen kan voldoen, moet het bevoegd gezag hem maatregelen opleggen via maatwerk. Lozen via een tussenkoeling of buffer bijvoorbeeld. Of andere maatregelen die de warmtelozing door nuttige toepassing omlaag brengen.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Houd ook rekening met:
- Ontstaan afvalwater koelwater
- Lozen koelwater (Bal)
- Lozen koelwater (decentraal)
- Warmtevrachtberekening koelwater
- Lozen van brijn bij koelwaterbereiding
- Natte koeltoren Naast lozingsvoorschriften in het Bal gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke voorschriften natte koeltoren.