Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Bij de ‘ouderwetse’, chemische manier van ontwikkelen en afdrukken van lichtgevoelig fotografisch materiaal wordt gebruikgemaakt van verschillende baden met verschillende soorten chemicaliën. Tussen de verschillende baden gebruikt men afkwetsrollen. Hiermee blijven de chemicaliën langer bruikbaar.
In het laatste bad spoelt de ontwikkelaar de chemicaliën met water van de afdruk. In dit afvalwater kan zilver zitten. Als de chemicaliën in de eerdere baden niet meer te gebruiken zijn, is het vloeibaar gevaarlijk afval.
Wanneer de regels van toepassing zijn
Er staan alleen lozingsregels voor deze activiteit in het omgevingsplan. Totdat de gemeente in het omgevingsplan zelf lozingsregels heeft opgesteld, geldt het tijdelijke deel van het omgevingsplan: de bruidsschat. U vindt de regels voor het lozen van afvalwater bij het ontwikkelen of afdrukken van fotografisch materiaal in paragraaf 22.3.13.
Toepassingsgebied
Het gaat om de chemische manier van ontwikkelen en afdrukken van lichtgevoelige film.
Deze regels gelden niet voor het ontwikkelen of afdrukken van fotografisch materiaal bij wonen. Ook digitaal afdrukken is specifiek uitgezonderd. Met digitaal afdrukken wordt onder andere het afdrukken van digitale foto’s met inkjet- en laserprinters bedoeld. Dit staat in het toepassingsbereik van paragraaf 22.3.13.
Bruidsschat aanpassen
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen gemeenten de bruidsschatregels omzetten naar regels die passen bij de lokale situatie. Bij deze omzetting moet de gemeente wel rekening houden met de taken en bevoegdheden van het andere bestuursorgaan. Men moet met elkaar rekening houden vanwege de samenhang van de instrumenten.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Afkwetsrollen gebruikt men om zoveel mogelijk te voorkomen dat de gebruikte chemicaliën in het volgende bad terechtkomt. Daarom mogen afkwetsrollen mogen niet vuil, verhard of beschadigd zijn. Het verminderen van de afvalwaterstroom is de beste beschikbare techniek (BBT) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Het regelmatig schoonmaken en opnieuw afstellen van deze afkwetsrollen vermindert ook de kans op zilver in het af te voeren afvalwater.
Terugwininstallatie voor zilver
Door gebruik te maken van zilverterugwininstallaties en, in vaktaal, 'replenishing' is een aanzienlijke vermindering van de gebruikte hoeveelheiden chemicaliën mogelijk. En dat vermindert gelijk de hoeveelheid vloeibaar gevaarlijk afval die bij dit proces vrijkomt. Ook wordt zo hoeveelheid zilver in het uiteindelijk af te voeren afvalwater verminderd.
Verboden en voorwaarden
Het afvalwater afkomstig van het ontwikkelen of afdrukken van fotografisch materiaal wordt geloosd in een vuilwaterriool (artikel 22.190, bruidsschat omgevingsplan). Daarbij geldt een emissie-grenswaarde van 4 mg zilver per liter.
Een zilverterugwininstallatie is verplicht bij een verbruik van meer dan 700 l aan gebruiksklare fixeer. Een zilverterugwininstallatie is ook verplicht als het bedrijf geen gedragsvoorschriften heeft om de zilveremissie te beperken.
Aanverwante wetgeving
In de fotografie gebruikt men zilverterugwininstallaties. Ook komt er gevaarlijk afval vrij. Hierop is titel 10.6, Wet milieubeheer (Wm) van toepassing. Dit betekent dat het bedrijf het afval moet afgeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm) en dat de gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
- Verkeren de afkwetsrollen in goede staat?
- Worden gevaarlijke afvalstoffen afgevoerd naar een erkende verwerker en niet geloosd?
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Gelden de regels voor het omgevingsplan of voor de bruidsschat omgevingsplan?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Is een zilverterugwininstallatie verplicht en zo ja, is deze aanwezig?
- Wordt het gevaarlijke (vloeibare) bedrijfsafval correct afgevoerd?
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Kan het te lozen afvalwater op een doelmatige wijze worden bemonsterd? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1
Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen.
- voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster van zilver is NEN 6966, NEN-EN-ISO 17294-2, NEN-EN-ISO 11885 of NEN 6965 van toepassing, waarbij onopgeloste stoffen worden meegenomen in de analyse en elementen worden ontsloten volgens NEN-EN-ISO 15587-1 of NEN-EN-ISO 15587-2.