Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
Gebeurt deze activiteit bij een huishouden, school, scheepswerf, het uitoefenen van een beroep of bedrijf aan huis? Dan gelden deze regels niet.
In deze paragraaf van het Bal wordt met reinigen bedoeld: een voor- of nabewerking in combinatie met een andere bewerking. Zoals het reinigen van een oppervlak om er een lijmlaag of coating op aan te brengen.
Beste beschikbare technieken (BBT)
De beste beschikbare techniek Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) voor het reinigen van metalen is zoveel mogelijk droog opruimen. Bij het lijmen en coaten van metalen is niet lozen de beste beschikbare techniek.
Bij het reinigen van metalen, vaak voorgaand aan het lijmen of coaten, kan wel een afvalwaterstroom ontstaan. De voorkeur is om kritisch te beoordelen of reinigen wel noodzakelijk is. Als het noodzakelijk is, graag eerst met een poetsdoek droog schoonmaken. Is dit onvoldoende? Reinig dan liever waterig dan met oplosmiddelen. BBT is dat bij waterig reinigen het lozen van afvalwater wordt beperkt door standtijdverlenging van een reinigingsbad. Hergebruik door het scheiden van vervuilende bestanddelen kan ook.
Afvalwater afkomstig van waterig reinigen zal meestal zonder problemen op het vuilwaterriool kunnen worden geloosd. Er zijn daarom ook geen emissiegrenswaarden voor metalen opgenomen. Wel is er een emissiegrenswaarde voor olie.
Bij toepassing van reinigingsmiddelen kan een zuiveringsstap noodzakelijk zijn, afhankelijk van het toegepaste reinigingsmiddel. De eisen hiervoor worden vastgelegd in een maatwerkvoorschrift en zijn afhankelijk van het gebruikte middel. BBT is in ieder geval het toepassen van de nieuwste generatie toegelaten reinigingsmiddelen. Deze bevatten namelijk geen ethyleendiaminetetra-acetaat (EDTA) meer.
De vloeistof van oplosmiddelhoudende reinigingsbaden wordt niet geloosd, maar afgevoerd als gevaarlijk afval. Dit valt onder de zorgplicht.
Verboden en voorwaarden
De voorkeursroute voor het afvalwater van deze activiteit is het vuilwaterriool.
EDTA mag niet worden geloosd.
Er mag alleen geloosd worden, als het te lozen water voldoet aan een grenswaarde van 20 mg/l olie (artikel 4.342 Bal). Wanneer door preventieve maatregelen niet aan deze norm voldaan kan worden, moet een olieafscheider en slibvangput geplaatst worden.
Overgangsrecht
Het overgangsrecht bepaalt dat olieafscheiders die al in gebruik waren voor 2 november 2010 en voldeden aan de toenmalige norm, beschouwd mogen worden als olieafscheiders die voldoen aan NEN-EN 858. Dit geldt ook voor olieafscheiders van voor 1 maart 1997 die voldoende capaciteit hebben.
Gerelateerde wetgeving
De inhoud van de olieafscheider is gevaarlijk afval (EURAL 13.05). Ook De vloeistof bij oplosmiddel houdende reinigingsbaden is gevaarlijk afval. Hierop is titel 10.6 Wet milieubeheer (Wm) van toepassing. Dit betekent dat het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm) en dat de gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Is er een olieafscheider en slibvangput aanwezig?
- Nee: zit er minder dan 20 mg/l olie in enig steekmonster? Dan is een olieafscheider met slibvangput volgens NEN-EN 858-1 en -2 niet verplicht.
- Ja: check de regels voor handhaving olieafscheiders en slibvangput.
Bij lozing op een riool moet uit de riooltekening blijken:
- Op welke punten wordt welk afvalwater geloosd?
- Zijn de lozingspunten aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool?
- Op welke lozingsroutes komen het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uit?
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke regels reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen.