Uitloging van bouwmaterialen door hemelwater
Bij gebruik van gecertificeerde bouwmaterialen mag men hemelwater op de bodem of oppervlaktewater, hemelwaterriool lozen. De gecertificeerde bouwmaterialen kunnen herkend worden aan de CE-markering.
Voor veel gebruikte bouwmetalen, zoals zinken dakgoten en loodslabben is al een beoordeling gedaan. Daarbij is beoordeeld of er niet te veel materiaal in het afstromende hemelwater terecht komt (door uitloging).
Ongebruikelijke bouwconstructie
Soms krijgen gebouwen een ongebruikelijke bouwconstructie. Bijvoorbeeld een gevel of dak dat vooral uit een uitloogbaar materiaal bestaat, zoals zink. Als het goed is heeft men bij de bouw gecertificeerde bouwmaterialen gebruikt. Toch kan bij controle blijken dat de lozing van vervuilende stoffen beduidend hoger is dan normaal bij afvloeiend hemelwater.
Als deze lozing een gevaar is voor waterkwaliteitsdoelstellingen of bescherming van de bodem, zijn extra maatregelen gewenst. Het bevoegd gezag mag dan op grond van de zorgplicht een onderbouwde maatregel voorschrijven aan dat huishouden, bedrijf of beheerder van de openbare ruimte. De maatregel moet de:
- uitloging beperken
- uitgeloogde stoffen voor de lozing tegenhouden.
Achtergrond
Bij de voorbereiding van de algemene regels is gekeken of aan lozingen van hemelwater vanuit huishoudens voorschriften moeten worden gesteld. Daarbij ging het met name om de emissie van bouwmetalen via het hemelwater.
Renovaties en de herinrichting
Om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te bereiken, is het noodzakelijk om bestaande problemen brongericht aan te pakken en nieuwe problemen te voorkomen. Duurzaam bouwen is daarvoor ook noodzakelijk. Vanwege de hoge kosten is het niet haalbaar om alle historische problemen met brongerichte ingrepen op te lossen.
Het vervangen van bijvoorbeeld koperen waterleidingen en zinken dakgoten of vangrails is duur. Wel is winst te behalen door mee te liften met renovaties en de herinrichting van het stedelijk gebied.
Ook bij nieuwe ontwikkelingen zullen innovaties en vervangende bouwmaterialen moeten worden toegepast. Deze aanpak stelt extra eisen aan bedrijventerreinen en woningbouw. De omgevingsvisies en plannen spelen hierbij een belangrijke rol.
Beleidslijn
In november 2001 heeft de toenmalige minister van VROM (nu Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer de beleidslijn voor bouwmetalen uiteengezet. Het beleid bestaat uit het ontwikkelen van emissiearme producten en het ontmoedigen van het gebruik van uitlogende bouwmetalen door lokale overheden.
De Kaderrichtlijn Water zorgt dat het Rijk er kritisch op toeziet dat het gewenste resultaat wordt geboekt: in ieder geval geen verdere verslechtering van de waterkwaliteit. Wanneer onverhoopt het terugdringen van nieuwe emissies achterblijven bij de inzet zal het Rijk inzetten op extra maatregelen.