Op deze pagina
Wat u moet u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Het glas van de kas kan door de buitentemperatuur kouder zijn dan de lucht in de kas. Door de hogere temperatuur in de kas kan de waterdamp in de kaslucht weer vloeibaar worden. Dat proces heet condensatie. In condens aan de binnenkant van de kas kan een hoog gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen zitten. Dit is niet het geval als er alleen biologische productiemethoden worden toegepast.
Condenswater wordt opgevangen in zogenaamde condensgootjes ter bescherming van de kwaliteit van de gewassen. Daarbij ontstaat een afvalwaterstroom. Om onnodig lozen van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen, kan dit afvalwater als gietwater worden ingezet.
Het afvoeren van dit afvalwater kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in een eigen opvangsysteem, via het recirculatiesysteem, of via het hemelwaterafvoersysteem. In het laatste geval wordt het condenswater gemengd met hemelwater van de buitenkant van de kas.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.78 van het Bal valt, en
- paragraaf 4.78 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
Beste beschikbare technieken (BBT)
Condenswater mag niet worden geloosd als in de kas gewasbeschermingsmiddelen of biociden worden gebruikt. Hergebruik als gietwater is de beste beschikbare techniek Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het kan verstandig zijn om dit in een aparte silo of opvangvoorziening te bewaren, zodat het altijd als eerste bron van gietwater kan worden toegepast.
First flush
Vindt afvoer van dit condenswater via het hemelwaterafvoersysteem plaats? Dan moet het worden opgevangen in een hemelwateropvangvoorziening. Die voorziening mag niet overstromen, omdat er condenswater in zit.
Daarom moet ook altijd het eerste hemelwater in de voorziening opgevangen worden. Lozen van hemelwater waarin condenswater kan zitten mag daarom pas als de hemelwateropvangvoorziening helemaal vol zit. Dit staat bekend als first flush.
Hemelwater dat na de first flush komt, wordt als schoon hemelwater gezien. Het teveel aan hemelwater (bassin of silo zit vol) moet daarom worden afgevoerd via een overstortvoorziening die vóór deze hemelwateropvangvoorziening zit (artikel 4.791s van het Bal). De opvangvoorziening mag namelijk niet overstromen.
Deze eisen aan het hemelwateropvangsysteem vervallen als (artikel 4.791s van het Bal):
- de hemelwateropvangvoorziening een inhoud heeft van minimaal 3.500 m3/ha teeltoppervlakte
- de kas zo is gebouwd, dat condenswater niet in het hemelwaterafvoersysteem terecht kan komen
- de in de kas gebruikte gewasbeschermingsmiddelen of biociden niet in het hemelwaterafvoersysteem terecht kunnen komen
- in de kas alleen biologische productiemethoden worden gebruikt
Meldingseisen
Voor deze activiteit geldt de meldingsplicht milieuregels Bal.
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute is niet lozen.
Wordt het condenswater via het hemelwaterafvoersysteem van een kas afgevoerd? Dan mag alleen worden geloosd op het oppervlaktewater via een overstortvoorziening die vóór een hemelwateropvangvoorziening zit.
Gerelateerde wetgeving
Handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en biociden vallen ook onder de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb). Het Bal stelt ook eisen aan handelingen met gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Daarin is geregeld dat het toezicht ook door de waterschappen kan worden uitgevoerd.
Artikel 18.2 van de Omgevingswet wordt nog aangepast met de Invoeringswet Omgevingswet. Dit gebeurt om de extra regels die in het Bal staan ook met de bestuursrechtelijke handhavingsmogelijkheden van de gewasbeschermingsmiddelen- en biocidenwetgeving te kunnen handhaven.
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Heeft het bedrijf een Skal-certificaat, of wordt er alleen gewerkt met biologische productiemethoden?
- Ieder bedrijf dat biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat, moet over een Skal-certificaat beschikken. Bij een melding zit dan een kopie van het Skal-certificaat.
- De term 'biologisch' is wettelijk beschermd. De Stichting Skal controleert dit
- Als er alleen met biologische productiemethoden wordt gewerkt, is het gewas dan aan het einde van het groeiseizoen niet ‘schoon gespoten’?
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen