Lozingsvoorschriften behandelen van geoogste gewassen met gewasbeschermingsmiddelen (paragraaf 4.65 Bal)
Voor het behandelen van geoogste gewassen met gewasbeschermingsmiddelen gelden de lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.65 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Voor het afvalwater van deze activiteit geldt een lozingsverbod.
Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Meldingseisen
- Verboden en voorwaarden Bal
- Gerelateerde wetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Afvalwater ontstaat bijvoorbeeld bij het ontsmetten van bloembollen. In het verleden werd vooral gewerkt met dompelbaden. Tegenwoordig vindt ontsmetting ook plaats in zogenoemde douche-installaties. Dit is een metalen kast waarin kisten met te ontsmetten gewassen worden geplaatst. Onderin de kast bevindt zich een voorraadbak met ontsmettingsvloeistof. De kast wordt gesloten. Daarna wordt de ontsmettingsvloeistof via een sproeisysteem gelijkmatig over de inhoud van de kist(en) gesproeid. Dit noemen we douchen. De vloeistof vloeit daarna terug in de voorraadbak.
Bij de behandeling in een dompelbad of douche-installatie ontstaat afvalwater dat met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd is. Het afvalwater bestaat uit opgevangen uitlekwater en restant dompelvloeistof.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.65 van het Bal valt
- paragraaf 4.65 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het is het best om niet te lozen.
Is het opgevangen uitlekwater en restant dompelvloeistof niet meer te (her)gebruiken? Dan moet het afvalwater als gevaarlijke afvalstof worden afgevoerd naar een erkende verwerker.
Een dompelbad of douche-installatie moet zijn opgesteld boven een lekbak of een aaneengesloten bodemvoorziening. Voor het bewaren van behandelde gewassen of gebruikte verpakkingen die kunnen uitlekken geldt hetzelfde. Als buiten wordt opgeslagen, moeten de behandelde gewassen tegen inregenen zijn beschermd (artikel 4.727 van het Bal).
Het is ook mogelijk om het afvalwater waar gewasbeschermingsmiddelen in zitten te zuiveren, zonder dat een restlozing overblijft. Voorbeelden van geschikte typen biologische zuiveringsinstallaties: Fytobac en Biofilter. Beide systemen zijn gesloten systemen, zodat er geen water overblijft.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze systemen gemiddeld 95% tot 99% van de gewasbeschermingsmiddelen uit het water halen. Meer informatie hierover vindt u in de Handleiding Fytobac, Biofilter en Heliosec - Werking, constructie en het gebruik voor afvalwater verontreinigd met gewasbeschermingsmiddelen door Wageningen UR/PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit, januari 2013.
Meldingseisen
Voor de deze activiteit gelden de algemene indieningsvereisten.
Verboden en voorwaarden
Het opgevangen afvalwater mag niet worden geloosd (artikel 4.728).
Gerelateerde wetgeving
Het opgevangen uitlekwater en restant dompelvloeistof dat niet meer te gebruiken is, is gevaarlijk afval. Dat moet op een andere manier worden afgevoerd. Daarvoor geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
- Het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm).
- De gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels op de volgende zaken:
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Wordt het gevaarlijke (vloeibare) bedrijfsafval correct afgevoerd?
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook bodemvoorschriften.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.