Lozingsvoorschriften afvalwater van het sorteren van biologisch geteeld fruit (paragraaf 4.72 Bal)
Voor sorteren van biologisch geteeld fruit gelden lozingsvoorschriften in paragraaf 4.72 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Er staan ook regels in het omgevingsplan en de waterschapsverordening. De voorkeursroute is gelijkmatig verspreid over landbouwgronden.
Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Meldingseisen
- Verboden en voorwaarden Bal
- Verboden en voorwaarden bruidsschat
- Controleaspecten
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Het gaat om het sorteren van fruit met water van eigen geteelde gewassen en van gewassen van derden. Om beschadiging te voorkomen, worden de kisten met fruit geleegd in waterbaden, zogenoemde waterdumpers. Vanuit de waterdumpers komt het fruit via stromend water in het sorteergedeelte van de installatie.
De waterdumpers zijn het diepste gedeelte van de installatie. Onderin dat gedeelte staat het water vrijwel stil. Door het achterblijven van rot fruit, blad en slib en dergelijke vervuilt het water. Op een bepaald moment is het zo vervuild, dat het niet meer geschikt is voor het sorteerproces.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- paragraaf 4.72 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.72 van het Bal valt
Er kunnen ook lozingsregels voor deze activiteit in het omgevingsplan en in de waterschapsverordening worden opgenomen. Welke regel geldt, hangt af van de lozingsroute. Voor lozingen op regionaal oppervlaktewater gelden ook bruidsschatregels, naast de lozingseisen uit het Bal. De gemeente kan maatwerkregels stellen over lozen in de bodem en de riolering. Het waterschap kan maatwerkregels stellen over lozen in regionaal oppervlaktewater.
Decentrale regels
Totdat de gemeente zelf lozingsregels heeft opgesteld, geldt het tijdelijk deel van het omgevingsplan: de bruidsschat. U vindt de regels in paragraaf 22.3.9.
Totdat het waterschap de lozingsregels heeft aangepast, gelden de voormalige rijksregels die van rechtswege worden toegevoegd aan de waterschapsverordening: de bruidsschat. U vindt de regels in afdeling 2.13.
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen gemeenten en waterschappen de bruidsschatregels omzetten naar regels die beter passen bij de lokale situatie.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Water zo lang mogelijk hergebruiken in de sorteerinstallatie is BBT. Vooral als het sorteren in herfst- of winterperiode gebeurt. In die periode is naar verwachting geen irrigatie- of gietwater nodig in de fruitteelt.
Meldingseisen
Volgens artikel 2.17 van het Bal moet de melder van de activiteit altijd de volgende gegevens aanleveren:
- de aanduiding van de activiteit: sorteren van biologisch geteeld fruit
- naam en adres van degene die de activiteit - bedoeld in hoofdstuk 3 Bal - verricht
- het adres waarop de activiteit - bedoeld in hoofdstuk 3 Bal - plaatsvindt
- de dagtekening
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute voor het lozen van afvalwater is het gelijkmatig verspreiden over landbouwgronden (artikel 4.773 van het Bal).
Verboden en voorwaarden bruidsschat
De voorkeursroute is gelijkmatig verspreiden over landbouwgronden.
Als dat niet mogelijk is, kan ook worden geloosd in een vuilwaterriool (artikel 22.174 bruidsschat omgevingsplan). Dit mag alleen als is voldaan aan de emissiegrenswaarde:
- voor onopgeloste stoffen 300 mg/l, gemeten in een steekmonster
Ligt een vuilwaterriool of zuiveringtechnisch werk op meer dan 40 meter van de perceelgrens? Dan mag ook op een oppervlaktewaterlichaam geloosd worden. De emissiegrenswaarden gemeten in een steekmonster (artikel 2.48 bruidsschat waterschapsverordening) zijn in dat geval:
- onopgeloste stoffen: 100 mg/l
- biochemisch zuurstofverbruik: 60 mg/l
- chemisch zuurstofverbruik: 300 mg/l
De afstand wordt berekend over de kortste lijn waarlangs aansluiting daadwerkelijk kan plaatsvinden. Die afstand is niet altijd hemelsbreed de kortste lijn. Dit komt door privaatrechtelijke belemmeringen of de aanwezigheid van bijvoorbeeld een waterkering. Vond de lozing voor 2013 plaats? Dan wordt de afstand berekend vanaf de plek waar het afvalwater vrijkomt in plaats van vanaf de perceelgrens.
Is er een andere lozingsroute in het omgevingsplan of waterschapsverordening toegestaan? Dan geldt de voorkeursroute niet als verplichting voor de initiatiefnemer, maar als een mogelijke lozingsroute.
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Gelden de regels voor het omgevingsplan of voor de bruidsschat omgevingsplan?
- Gelden de regels van de nieuwe waterschapsverordening of de regels van de bruidsschat waterschapsverordening?
- Is er maatwerk voor een andere lozingsroute?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Heeft het bedrijf een Skal-certificaat?
- Ieder bedrijf dat biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat, moet over een Skal-certificaat beschikken. Bij een melding zit dan een kopie van het Skal-certificaat.
- De term 'biologisch' is wettelijk beschermd. De Stichting Skal controleert dit.
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- voor het bemonsteren van afvalwater: NEN 6600-1
Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen. - voor het conserveren van een monster: NEN-EN-ISO 5667-3
- voor analyse van een monster voor onopgeloste stoffen: NEN-EN 872
- voor chloride: NEN-EN-ISO 15682
- voor biochemisch zuurstofverbruik: ISO 5815-1/2 of NEN-EN 1899-1/2
- voor chemisch zuurstofverbruik: NEN-ISO 15705
Riooltekening
Bij lozing op een riool is er een riooltekening waar duidelijk op staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.