Ontstaan afvalwater spoelen gewassen
Afvalwater ontstaat bij het spoelen van geoogste gewassen en het verwijderen van aanhangende grond (tarra). Restanten van gewasbeschermingsmiddelen komen tijdens het wassen in het spoelwater terecht.
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Bij spoelen van gewassen gaat het met name om het spoelen van geoogste gewassen en om het verwijderen van aanhangende grond (tarra). Restanten van gewasbeschermingsmiddelen komen tijdens het wassen in het spoelwater terecht. Ook het slib dat bij het spoelen ontstaat bevat restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Onder spoelen wordt niet het sorteren met behulp van een waterdumper verstaan. De gewassen worden gezeefd en met water gespoeld. Daarbij ontstaat afvalwater: voorspoelwater.
Bij niet-biologische teelt zitten er nog resten van chemische gewasbeschermingsmiddelen aan de geoogste gewassen. Die komen tijdens het wassen in spoelwater en slib terecht. Dit is voorspoelwater dat via een recirculatiesysteem hergebruikt wordt. Een belangrijk onderdeel van dat systeem is het bezinkbassin. Daarin blijven bezinkbare stoffen en verontreinigingen uit het voorspoelwater achter. Zo kan de teler het voorspoelwater meerdere keren gebruiken.
Daarna worden de gespoelde gewassen nagespoeld. Dit naspoelwater gebruiken telers opnieuw als aanvulling op het voorspoelwater. De teler moet dus vooraf goed inschatten hoe groot het (bezink)bassin moet zijn. Anders raakt het te vol. De hoeveelheid gebufferd voorspoelwater neemt wel af door verdamping en doorsijpeling in de bodem.
Voor drooggeschoonde prei en asperges geldt een uitzondering. De teler hoeft het spoelwater niet opnieuw te gebruiken.
Prei
Bij het droogschonen van prei worden de buitenste bladeren van de prei handmatig verwijderd. Ook de worteldelen worden afgesneden. Pas daarna wordt het gewas met leiding- of bronwater nagespoeld. Dit naspoelwater is de enige afvalwaterstroom.
Uit beschikbare resultaten van bemonsteringen is gebleken dat gewasbeschermingsmiddelen maar in beperkte mate in het naspoelwater aanwezig zijn. Voor wie gewassen spoelt, is effectieve droge schoning belangrijk om een schoon product te kunnen (blijven) leveren.
Asperges
Bij asperges komt weinig grondtarra vrij. Er wordt weinig water gebruikt. En het gebruikte water heeft ook de functie van koelwater. Het spoelwater is optisch schoon. Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van het spoelwater van asperges vergelijkbaar is met het naspoelwater van verschillende andere gewassen. Prei bijvoorbeeld. Daarom mag het geloosd worden.
Lozingsvoorschriften
In paragraaf 4.68 van het Bal staan de rijksregels voor het spoelen van gewassen. Deze gelden niet voor bloembollen, bloemknollen en biologisch geteelde gewassen. Als het bevoegd gezag hierbij via maatwerk een andere lozingsroute toestaat dan de voorgeschreven route, dan gelden decentrale regels.
Zie ook
Overzichtspagina Lozingsvoorschriften voor het spoelen van gewassen.